Universitatea Al Ioan Cuza: Doctoratul cu frecvență redusă a fost trasformat din excepție, în regulă. Atenție la calitatea cercetării! - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

Universitatea Al Ioan Cuza: Doctoratul cu frecvență redusă a fost trasformat din excepție, în regulă. Atenție la calitatea cercetării!

2 mai, 2018

Ministerul Educației transformă doctoratul cu frecvență redusă din excepție, în regulă, și afectează calitatea cercetării, acuză Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, într-o poziție publică.

“Împărțirea locurilor bugetate în mod aproximativ egal între forma de învățământ cu frecvență și forma de învățământ cu frecvență redusă”, la studiile doctorale, afectează calitatea cercetării doctorale, se menționează în declarația semnată de președintele Senatului Universității Al.I. Cuza din Iași, Ovidiu-Gabriel Iancu.


Rectorul, suspendat, al acestei universități este Tudorel Toader, ministrul Justiției.

Doctoratul la frecvență redusă a fost reintrodus în 2014 , de către Guvernul Victor Ponta, după ce a fost eliminat în 2011, de fostul ministru al Educației Daniel Funeriu.

Comunicatul Universității Al. Ioan Cuza:

Luând cunoștință de modul în care Ministerul Educației Naționale a repartizat locurile finanțate de la bugetul de stat pentru admiterea în anul universitar 2018-2019, Senatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași își exprimă dezacordul și îngrijorarea.

Constatăm că diminuarea locurilor bugetate alocate universităților din Consorțiul „Universitaria” s-a făcut în mod netransparent , în absența unor justificări serioase, fără a se ține cont de anvergura internațională, de performanțele academice și de faptul că universitățile de cercetare avansată și educație sunt cele care reprezintă în cel mai înalt grad mediul academic din România, lucru consfințit de ultima clasificare a universităților.


Considerăm nejustificată alocarea către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la studiile de master, cu 280 de locuri bugetate mai puțin decât în anul precedent (de asemenea, cu 25 locuri mai puțin la licență și cu 10 locuri la studiile doctorale). În baza autonomiei universitare, solicităm totodată ca locurile rămase neocupate la licență, categoria absolvenți de licee situate în mediul rural, să poată fi redistribuite în interiorul universității către alte categorii de candidați declarați admiși la studiile de licență.

Apreciem decizia Ministerului Educației Naționale ca fiind în contradicție cu nevoile de calificare la nivel înalt ale absolvenților studiilor de licență. Deoarece îi creează universității noastre un dezavantaj vizibil în comparație cu alte universități, această decizie ministerială constituie un motiv real de îngrijorare pentru toți profesorii și studenții din interiorul comunității academice.

Referitor la studiile doctorale, împărțirea locurilor bugetate în mod aproximativ egal între forma de învățământ cu frecvență și forma de învățământ cu frecvență redusă aduce o modificare substanțială literei și spiritului legislației privitoare la studiile doctorale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Forma de învățământ cu frecvență redusă a fost introdusă ulterior Codului studiilor doctorale, dar ca o simplă excepție de la regula doctoratului cu frecvență. Din nefericire, prin decizia ministerială menționată, o simplă excepție este transformată într-o regulă, dar în absența altor modificări legislative care să o susțină și fără o întemeiere transparentă a acestei decizii. Considerăm că această modificare tacită afectează standardele înalte de calitate pe care universitatea noastră dorește să le păstreze pentru cercetarea doctorală.

Ca urmare a acestor argumente, Senatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași solicită Ministerului Educației Naționale revizuirea acestor alocări incorecte către universitatea noastră , care sa țină cont de rezultatele obținute la admiterea din anul universitar 2017-2018.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr