Conducerea executivă a Commerzbank AG își revizuiește strategia de apărare în pregătirea unei posibile tentative de preluare din partea UniCredit SpA, potrivit Bloomberg.
Commerzbank a fost surprinsă de achiziția UniCredit a unui pachet de 9% din acțiuni pentru că, în general, astfel de mișcări strategice sunt fie anunțate public, fie există indicii prealabile, cum ar fi discuții informale sau zvonuri în industria financiară. În acest caz, UniCredit a acționat discret, fără a oferi un semnal clar că urmărește o potențială preluare.
Surpriza vine și din faptul că achiziționarea unui procent semnificativ dintr-o bancă poate sugera o intenție de preluare sau o consolidare a controlului, iar Commerzbank poate că nu se aștepta ca UniCredit să facă un astfel de pas fără discuții prealabile sau fără o notificare formală.
Acest tip de mișcare ar putea fi văzut și ca o tactică de „luare prin surprindere” pentru a câștiga un avantaj strategic în negocieri viitoare sau pentru a pune presiune asupra băncii țintă înainte de o potențială ofertă de preluare.
Participația face din UniCredit unul dintre cei mai mari acționari ai Commerzbank. UniCredit a plătit 700 de milioane de euro pentru aproximativ jumătate din pachetul de 9%, depășind semnificativ alte oferte primite de vânzător, statul german, care a dorit reducerea expunerii. Restul a fost cumpărat pe piața liberă, iar banca italiană a declarat că va solicita aprobarea autorităților de reglementare pentru a achiziționa mai mult „dacă și când va fi necesar”.
Grupul Goldman Sachs, angajat pentru a pregăti apărarea Commerzbank
Grupul Goldman Sachs a fost angajat drept consilier de apărare al Commerzbank, a declarat o persoană apropiată situației. Un purtător de cuvânt al Commerzbank a refuzat să comenteze.
Reprezentanții angajaților sunt așteptați să depună eforturi concertate pentru a obține sprijin politic în vederea respingerii ofertei, au mai precizat sursele publicației.
Dacă nu își poate menține independența, Commerzbank ar fi într-o poziție mai bună să inițieze discuții de preluare cu o bancă franceză, mai degrabă decât să se asocieze cu UniCredit, a declarat Stefan Wittmann, un reprezentant al angajaților care face parte din consiliul de supraveghere al băncii germane, pentru ziarul francez de afaceri Les Echos.
„Ne înțelegem mai bine cu francezii în ceea ce privește politica industrială și modul de administrare a unei bănci, decât cu cei din Milano”, a spus Wittmann, referindu-se la orașul italian unde își are sediul UniCredit.
Atenția lumii financiare este îndreptată așadar asupra Commerzbank, chiar dacă obstacolele politice și de reglementare fac ca marile fuziuni bancare să fie greu de realizat în Europa. Directorul general al UniCredit, Andrea Orcel, are o experiență vastă în realizarea tranzacțiilor și a declarat în repetate rânduri că UniCredit dorește să fie „Banca Europei”.
De mult timp, Commerzbank este văzută ca un partener potrivit pentru UniCredit, datorită dimensiunii sale în Germania și a operațiunilor sale din Polonia.
***