sâmbătă

20 aprilie, 2024

11 octombrie, 2012

Guvernul nu întrevede riscuri majore privind perspectivele macroeconomice, până la sfârşitul anului 2012, temerile Executivului fiind legate mai degrabă de factorii externi decât de cei interni, potrivit Raportui privind situaţia economică şi bugetară pe anul 2012, prezentat miercuri de Executiv.

„Până la sfârşitul anului 2012 nu se întrevăd riscuri deosebite care să afecteze sensibil perspectivele macroeconomice şi bugetare” – susţine Guvernul.

Raportul semnat de premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, nu vorbeşte despre riscuri care ţin de resortul direct al Guvernului, cu excepţia unei slabe absorbţii de fonduri europene:

  • Există incertitudini cu privire la impactul final al secetei asupra produsului intern brut.
  • Oreducere a produsului intern brut in zona euro mai mare decât cea estimată de către Comisia Europeană ar putea afecta nivelul produsului intern brut şi a celorlalţi indicatori macroeconomici.
  • Pot exista riscuri de finanţare a deficitului bugetar ca urmare a deteriorării situaţiei sectorului financiar extern sau a unei creşteri explozive a preţului internaţional al petrolului.
  • Referitor la plăţile restante, estimăm că până la sfârşitul anului 2012 se vor înregistra progrese în procesul de reducere a arieratelor în cadrul companiilor monitorizate, astfel încât să se ajungă la 9,0 miliarde lei faţă de 13,0 miliarde lei înregistrate la sfârşitul semestrului I 2012.
  • O reducere a absorbţiei fondurilor europene faţă de nivelurile programate ar afecta nivelul veniturilor bugetare pe acest an, caz în care se vor lua măsuri corespunzătoare de reducere a cheltuielilor şi încadrarea în deficitul bugetar estimat.

Veniturile bugetului general consolidat estimate a se realiza în anul 2012 sunt în sumă de 197,5 miliarde lei, reprezentând 32,5% din produsul intern brut.

Din acestea, circa 12 miliarde lei sunt programate a se realiza din fonduri europene şi cca. 185,5 miliarde lei reprezintă venituri estimate a se realiza din impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri încasate din economia internă, reprezentând 30,5 % din produsul intern brut.

În topul chesltuielilor – asistenţa socială şi personalul

Cheltuielile bugetului general consolidat estimate a se realiza în anul 2012 sunt de 211,1 miliarde lei, reprezentând 34,8% din produsul intern brut, cheltuielile cu asistenţa socială fiind cele mai mari, potrivit documentului citat.

  • Cheltuielile cu asistenţa socială reprezintă cca. 32,0% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat
  • Cheltuielile de personal sunt de 19,4%
  • Cheltuielile de natura investiţiilor, reprezentând cheltuieli de capital, cheltuieli aferente programelor cu finanţare rambursabilă şi nerambursabilă şi alte transferuri pentru investiţii ajung la 18,1%
  • Cheltuielile cu bunuri şi servicii sunt de 15,9%.

Pe bugete componente, ponderea cea mai mare a cheltuielilor bugetului general consolidat se înregistrează la bugetul de stat (53,2%).


La bugetele locale se înregistrează o pondere de 24,7%, iar la bugetul de asigurări sociale de stat de 23,1%.

Estimarea de creştere economică: 1%, pe seama majorării salariilor bugetarilor

Guvernul estimează o creştere economică de „circa 1%” pe anul 2012, în condiţiile în care la rectificarea bugetară din luna august indica o majorare a produsul intern brut cu 1,2%.

Executivul îşi fundamentează prognoza de creştere pe seama majorării salariilor în lei ale bugetarilor cu 8%, operate în luna iunie, care ar urma să producă o creştere a consumului.

„În semestrul al doilea se estimează o îmbunătăţire a cererii interne ca urmare a creşterii veniturilor salariale ale personalului bugetar şi a veniturilor nete din pensii, dar şi un efect pozitiv al investiţiilor publice. Pentru anul 2012 produsul intern brut se va majora cu cca. 1% faţă de 2011, având o valoare nominală de 607,3 mld. lei. Motorul creşterii îl reprezintă cererea internă, cu componentele sale : consumul final care se va majora cu 0,7% şi formarea brută de capital fix, cu 6,4%” – susţine Guvernul, în raportul său.

De asemenea, Executivul arată că inflaţia va creşte până la circa 5% la sfârşitul anului, inflația anuală a urcat de la numai 1,79% în luna mai la 5,33% în luna septembrie, potrivit datelor oficiale comunicate de Institutul Național de Statistică.

Palatul Victoria pune inflaţia pe seama „efectelor nefavorabile ale secetei asupra preţurilor la alimente”.

Inflaţia medie anuală este estimată de guvern la 3,4%, iar deficitul de cont curent extern este proiectat să se reducă la 4% din PIB în 2012, „deoarece intrările de capital vor continua să fie reduse”.

Deficitul bugetului general consolidat, în termen de plăţi, este estimat de Guvern, pe anul 2012, la 13,66 miliarde lei, reprezentând 2,2% din produsul intern brut – în marja convenită cu FMI la cea mai recentă evaluare, care a mermis majorarea salariilor bugetarilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: