vineri

29 martie, 2024

13 august, 2015

unpaidUNNeozelandezul David Hyde a ajuns la Geneva după ce a fost selectat ca intern pentru Organizaţia Naţiunilor Unite. În localitatea elveţiană a constatat că nu îşi permite o locuinţă cu chirie, stagiul de intern nefiind remunerat, iar după ce s-a stârnit indignare în urma unui articol din presa locală, care a descoperit că tânărul dormea într-un cort în parc, internul şi-a dat demisia.

Întreaga poveste este relatată de thelocal.ch.

Imaginea tânărului absolvent în relaţii internaţionale, îmbrăcat impecabil, în costum, cu ecuson ONU la gât, stând în faţa unui cort mic, albastru, a circulat mai întâi în social media.


David Hyde, de 22 de ani, care a zburat 17.702 km din Noua Zeelandă până în Elveţia pentru a ocupa un post de intern, afirmă că în Geneva chiriile sunt inaccesibile. Aşa a ales să doarmă în cort, pe malul lacului Geneva, în apropierea Grădinii Botanice.

După ce Tribune de Geneve a publicat imaginea şi povestea, pe adresa redacţiei au sosit numeroase oferte de cazare, unele gratuite, majoritatea la preţuri reduse, pentru tânăr.

Joi însă, relatează thelocal.ch, David Hyde, nebărbierit şi îmbrăcat neglijent, a venit în faţa intrării sediului ONU şi a anunţat că renunţă la internship.

“Anunţ demisia mea din programul de internship al ONU. Este decizia personală, pe care am luat-o simţind că, după ce presa a aflat povestea mea, îmi va fi foarte dificil să mă concetrez asupra obligaţiilor profesionale pe fondul atenţiei care mi se acordă în ultimele zile”, a anunţat joi Hyde, la 2 săptămâni de l debutul programului.


David Hyde a povestit Tribune de Geneve despre bucuria declanşată în familia sa la aflarea veştii că a fost acceptat ca intern în prestigioasa instituţie. Familia mea, afirmă tânărul, nu a cunoscut situaţia locativă precară din oraşul în care chiriile sunt printre cele mai ridicate din lume.

„Vreau să fiu bine înţeles: nimeni nu mi-a cerut să dorm în cort, dar circumstanţele şi condiţiile oferite de programul de internship mi-au relevat această variantă ca fiind unica posibilă”, a declarat joi reporterilor Hyde.

Tânărul a recunoscut că nu a spus adevărul atunci când, la interviul de angajare, a fost întrebat dacă este capabil să se întreţină pe durata programului din Elveţia, însă era convins că va găsi o soluţie.

„ONU a explicat foarte clar, de la început, politica de internship: fară salariu, fără venituri, fără alocaţie de transport, fără asigurarea hranei, fără asigurări medicale. Am înţeles condiţiile, însă am acceptat pentru că să fii intern la ONU înseamnă ceva”, afirmă tânărul din Noua Zeenlandă.

„Spuneţi-mi că-s tânăr, că sunt visător, dar nu cred că e un sistem cinstit”, a afirmat David Hyde, care a făcut apel la toţi cei care se înscriu în acest sistem să facă „presiuni pentru recunoaşterea valorii pe care o avem şi pentru drepturile pe care le merităm ca interni”.

Mama lui Hyde, care locuieşte în Christchurch, Noua Zeenlandă, a declarat pentru Stuff.co.nz că familia este şi a fost gata să îl susţină financiar pe băiat, însă se îndoieşte că acesta va accepta. „Cred că toată lumea s-a lămurit în legătură cu opinia fiului meu referitor la modul în care trebuie trataţi oamenii”, a spus Vicki Hyde.

Ea a mai dclarat că fiul ei a petrecut în străinătate mult timp, la Paris, unde a studiat ştiinţe politice, şi în Kenya, unde a lucrat voluntar, şi că i-a fost greu să ţină legătura cu David.

Susţinătorii drepturilor tinerilor care se înscriu în programe de internship au fost contrariaţi de decizia luată de David Hyde.

Tanya de Grunwald, fondator al Graduate Fog, afirmă: “Sunt multe lucruri în neregulă în această poveste, nu ştiu de unde să încep. Cred în primul rând că nu trebuia să renunţe. Mai cred că şi ONU ar trebui să plătească un venit echitabil angajaţilor săi, indiferent de forma de angajare, în acord cu valoarea muncii prestate”.

Tanya de Grunwald afirmă că este pentru prima oară când aude că o instituţie condiţionează acceptul pentru angajarea internilor de asigurarea că cel angajat se poate întreţine singur.

„Sincer, sunt uimită că există acest procedeu. Iar faptul că discutăm de ONU este pur şi simplu năucitor”, spune Tanya, care consideră că un candidat nu trebuie să vorbească în faţa angajatorului de situaţia sa materială, iar acesta nu ar trebui să constituie o condiţie de angajare: „Este mai mult decât neprofesionist, este lipsit de etică, este o practică îngrozitoare.”

Poziţiile neremunerate de intern la ONU, dintre care unele au o durată de 6 luni, sunt promovate de campanii de publicitate. Au existat în trecut numeroase petiţii adresate organizaţiei internaţionale  pentru a acorda internilor venituri echitabile.

Ahmad Fawzi, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ONU, a declarat reporterilor miercuri, în timpul conferinţei săptămânale de presă, că o Rezoluţie ONU interzice instituţiei să plătească interni. „Nu putem face asta, chiar dacă am vrea, şi credeţi-mă, chiar vrem să facem asta. Nu putem decât să salutăm o modificare a acelei rezoluţii”, a declarat Fawzi pentru thelocal.ch.

ONU şi agenţiile sale din Geneva angajează anual 162 de interni. Potrivit unui studiu al Asociaţiei Internilor din Geneva, 68,5% dintre internii din Elveţia nu au fost remuneraţi pentru stagiile efectuate în anul 2013.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: