vineri

12 aprilie, 2024

19 ianuarie, 2013

Un cetățean român a murit în incidentul terorist de la o platformă energetică din Algeria, au informat sâmbătă autoritățile române.

Potrivit acestora, în total, cinci români lucrau la complexul de exploatare a gazelor de la In Amenas.

„În urmă cu putin timp s-a confirmat faptul că un român şi-a piedut viaţa în aceste evenimente din Algeria. Vreau să exprim condoleanţe şi compasiune pentru familia celui care şi-a pierdut viaţa”, a declarat premierul Victor Ponta, într-o conferință de presă la Ministerul Afacerilor Externe.


„Vă asigur de faptul că tot ceea ce ţine de ce poate face Guvernul în acest moment – sprijinul acordat familiei, repatrierea corpului celui decedat şi toate celelalte lucuri, repet, puţine, foarte puţine, pe care le putem face – le vom face în zilele următoare”, a mai spus Ponta.

Ceilalți patru români au fost însă eliberați de pe platformă de către armata algeriană, potrivit informațiilor MAE.

„Ultimul din cei cinci români aflaţi în zona de conflict a fost eliberat de Armata algeriană. Este în custodia şi în îngrijirea Armatei algeriene, iar autorităţile române fac demersuri pentru a afla starea exactă a acestuia şi pentru ca acesta să ajungă la sediul Ambasadei pentru a fi repatriat în cele mai bune condiţii”, a mai spus Ponta.

Anterior, MAE a precizat că alți trei cetățeni români care lucrau la In Amenas, fuseseră eliberați.


Inițial, presa internațională a comunicat informația că un singur cetățean român era luat ostatic la In Amenas, iar MAE român a conformat această informație.

Sâmbătă, ministrul Corlățean a explicat că intenționat autoritățile române au comunicat că un singur român era sub controlul teroriștilor la In Amenas, pentru a nu afecta șansele celorlalți de a scăpa.

„Presa a înţeles mesajul nostru, apelul de a dovedi rezervă în ceea ce priveşte comentariile public. Pentru că cifra de un cetăţean român a fost cunoscută multă vreme, am dorit să rămână aşa pentru simplul motiv că, din datele pe care le-am avut la început, obţinute pe canale oficiale, diplomatice, ale serviciilor de informaţii, companiile de angajatori occidentali, că în zona de conflict erau cinci cetăţeni români, din care era posibil ca trei să nu fi fost încă sub controlul teroriştilor, să fie ascunşi în acea zonă. Orice informaţie publică privind o cifră mai mare de unu ar fi periclitat viaţa şi şansele de scăpare a celorlalţi”, a spus Corlăţean.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: