vineri

19 aprilie, 2024

2 martie, 2014

Președinții Barack Obama și Vladimir Putin au avut o convorbire telefonică sămbătă, la scut timp după ce camera superioară a Parlamentului rus a autorizat o eventuală intervenție militară rusă în Ucraina.

Discuția a avut loc în contextul unei reuniuni de urgenţă a echipei de securitate naţională a preşedintelui american, cu scopul de a examina opţiunile politice menite să conducă la soluţionarea crizei din Ucraina.

Siteurile prezidențiale din cele două țări au dat publicității variantele în care cei doi președinți au pus problema în cazul convorbirii care a durat 90 de minute.

(Citiți și: ”Parlamentul rus aprobă intervenție militară în Crimeea * UE cere ”respectarea integrității teritoriale” a Ucrainei * Consiliul de securitate al ONU – întrunire de urgență * Traian Băsescu, întrunire la Cotroceni cu Serviciile: ”O agresiune” )


Obama i-a spus lui Putin că a încălcat legislaţia internaţională mobilizând trupe în Ucraina şi i-a solicitat să discute paşnic cu autorităţile de la Kiev pe marginea îngrijorărilor sale privind situaţia populaţiei rusofone din această ţară, a anunţat Casa Albă.

Mişcările de trupe ruse în Ucraina constituie o „încălcare clară a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, ceea ce este o abatere de la legislaţia internaţională”, i-a declarat Obama lui Putin, potrivit administraţiei americane.

„Statele Unite condamnă intervenţia rusă în teritoriul ucrainean”, anunţă Casa Albă.

În plus, „Statele Unite îndeamnă Rusia să reducă tensiunile prin retragerea forţelor sale de la bazele din Crimeea şi să se abţină de la orice amestec, oriunde, în Ucraina”, anunţă aceeaşi sursă.


Washingtonul a afirmat că „recunoaşte legăturile istrocie şi culturale solide dintre Rusia şi Ucraina” şi a cerut lansarea unui dialog între cele două părţi, „cu o asistenţă internaţională, dacă se impune”.

„Statele Unite sunt pregătite să participe” la acest dialog, potrivit Casei Albe.

În cele din urmă, Obama „a spus clar că o continuare a încălcării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei de către Rusia va avea consecinţe negative asupra locului Rusiei în cadrul comunităţii internaţionale”, a anunţat administraţia americană.

„În orele şi zilele următoare, Statele Unite vor purta consultări de urgenţă cu aliaţii şi partenerii lor din cadrul Consiliului de Securitate al ONU” şi alte organisme internaţionale, potrivit aceleiaşi surse.

În acest interval de timp, „Statele Unite vor suspenda participarea lor la întâlnirile de pregătire a summitului G8”, prevăzut pentru iunie la Soci, în Rusia, a precizat Executivul american, confirmând o posibilitate evocată vineri de către un oficial de rang înalt de la Washington.

„Continuarea încălcării legislaţiei internaţionale de către Rusia va conduce la o mai mare izolare politică şi economică”, a avertizat Casa Albă.

La rândul său, Vladimir Putin a evocat „ameninţarea reală care există la adresa vieţii şi sănătăţii cetăţenilor ruşi din teritoriul Ucrainei”, dar şi „faptele infracţionale ale ultranaţionaliştilor sprijiniţi de actuala autoritate de la Kiev, potrivit comunicatului Kremlinului.

Rusia îşi rezervă dreptul de a „proteja interesele sale şi populaţia rusofonă” în caz de „violenţe” în estul Ucrainei şi în Crimeea, i-a spus preşedintele rus, Vladimir Putin, omologului său american, Barack Obama.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: