luni

17 ianuarie, 2022

Un manuscris al lui Einstein cu celebra ecuație E=mc2 s-a vândut cu 1,2 milioane de dolari

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 mai, 2021

O scrisoare manuscris a lui Albert Einstein, conţinând celebra sa ecuaţie E=mc2 a teoriei relativităţii, a fost vândută la o licitaţie în Statele Unite pentru 1,2 milioane de dolari, de aproape trei ori mai mult decât se aşteptau organizatorii licitaţiei.

Documentariştii implicaţi în Einstein Papers Project, din cadrul Institutului de Tehnologie din California şi de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, au subliniat că mai există doar alte trei note scrise de mână de către omul de ştiinţă însuşi cu ecuaţia respectivă, , potrivit EFE, citată de Agerpres.

(Citiți și: „Statul cumpără manuscrise Eliade, Cioran și Nae Ionescu, scoase la licitație de deținătorii legali”)


Scrisoarea scoasă la licitaţie, care provine de la un colecţionar privat, a fost achiziţionată săptămâna aceasta de un cumpărător anonim în cadrul licitaţiei virtuale organizate de RR Auction, în Boston (Massachusetts).

3 din 5 licitatori s-au oprit la 700.000 dolari

Scrisoarea este datată 26 octombrie 1946, are o singură pagină, este scrisă în limba germană şi este adresată fizicianului american de origine poloneză Ludwik Silberstein.

Ecuaţia – energia este egală cu masa înmulţită cu viteza luminii la pătrat – a schimbat fizica, demonstrând că timpul nu este absolut şi că masa şi energia sunt echivalente.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Vicepreşedintele executiv al RR Auction, Bobby Livingston, a declarat vineri, într-un comunicat, că raritatea scrisorii lui Einstein a declanşat „un război al ofertelor” între participanţii la licitaţie.


Până la cinci cumpărători au licitat pentru text, până când preţul a ajuns la 700.000 de dolari, ceea ce a făcut ca trei să se retragă, rămânând doi care au disputat scrisoarea. Licitaţia a avut loc între 13 mai şi joia trecută.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr