cursdeguvernare

vineri

11 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ultimatum PDL pentru UDMR: Regionalizare, alegeri comasate, unicameral

14 noiembrie, 2011

PDL cere UDMR să-și exprime tranșant pozițiile privind reorganizarea teritorială, trecerea la parlamentul unicameral, reducerea numărului de parlamentari și comasarea alegerilor.

”Cerem partenerilor de coaliţie să-şi precizeze foarte clar punctele de vedere legat de Parlamentul unicameral, reducerea numărului de parlamentari, reorganizarea teritorială şi asupra comasării alegerilor”, a declarat, duminică, președintele PDL, Emil Boc, citat de realitatea.net.

PDL dă acest ultimatum partenerilor de la UDMR în urma unei ședințe a liderilor democrat-liberali, care a avut loc duminică, la Vila Lac, în București.


În privința regionalizării, PDL a propus variante de reorganizare cu 8, 10 sau 12 regiuni de dezvoltare în locul actualelor 41 de județe, însă maghiarii au refuzat toate variantele, până acum, invocând riscul ca populația maghiară din unele județe să fie diluată într-o regiune majoritar românească.

Referitor la sistemul parlamentar, UDMR respinge trecerea la unicameral, dar se declară de acord cu reducerea numărului de senatori, de la 137 la 87, cu menținerea actualului număr de deputați (334), în condițiile în care PDL vrea reducerea numărului total de parlamentari la circa 300.

De asemenea, coaliția negociază și sistemul electoral, PDL dorind ca 80% dintre locurile în Parlament să fie ocupate direct de candidații care se clasează pe locul I în colegiu și restul de 20% prin redistribuirea către cei de pe locul doi, dar UDMR vrea o proporție de 55%/45%.

În principiu, și UDMR, și PDL sunt de acord cu comasarea alegerilor, însă aceasta urmează să se decidă după stabilirea noului sistem electoral.


În legătură cu trecerea la Parlamentul unicameral, PDL invocă necesitatea respectării referendumului din 2009, dar UDMR a replicat că despre acest proiect nu se poate vorbi decât după alegerile parlamentare din 2012, întrucât pentru modificarea Constituției este nevoie de votul al două treimi dintre parlamentari, iar actuala coaliție de guvernare nu deține decât puțin peste jumpătate din locurile din Legislativ.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: