Sancțiunile împotriva Rusiei vor fi păstrate până când Moscova va respecta angajamentele asumate referitor la Ucraina, este una dintre concluziile ultimei întâlniri oficiale dintre președintele american în funcție Barack Obama și liderii celor mai importannte state europene: Angela Merkel, președintele francez Francois Hollande, premierul italian Matteo Renzi, premierul spaniol Mariano Rajoy și cel britanic, Theresa May.
Pe agenda întâlnirii de vineri, ce a avut loc în contextul alegerii lui Donald Trump ca președinte al SUA, au figurat situația NATO, chestiunea Ucraina și cea din Siria.
Nu au fost făcute declarații, Barack Obama plecând imediat spre Peru, unde va participa la Forumul de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), dar Casa Albă a emis un comunicat cu un scurt rezumat al discuțiilor.
Unanimitate pentru continuarea sancțiunilor împotriva Rusiei
Cei șase lideri, se spune în comunicatul Casei Albe, „sunt unanim de acord că (…) sancțiunile împotriva Rusiei legate de Ucraina trebuie să rămână în vigoare” până la punerea în aplicare a acordurilor de pace de la Minsk.
Situația din Siria, criza umanitară din Alep
Cei șase lideri au abordat și situația îngrijorătoare din Alep și au fost de acord că atacurile aeriene ale regimului de la Damasc și ale susținătorilor săi (Rusia și Iran) trebuie să înceteze imediat și au cerut restabilirea unei căi de acces pentru ajutorul umanitar necesar la Alep.
Președintele american și-a informat partenerii europeni despre progresele coaliției în Irak, în cazul asaltului pentru eliberarea Mosulului.
Toți au fost de acord că principala nevoie după eliberarea orașului de sub controlul ISIS eliberării va fi asigurarea stabilității.
Barack Obama i-a și-a încurajat interlocutorii să continue eforturile pentru intensificarea schimbului de informații între autoritățile statelor membre UE pentru a reuși să împiedice atacurile teroriste pe teritoriul Europei.
Colaborarea transatlantică
Punct central l-a constituit cooperarea transatlantică, iar comunicatul Casei Albe precizează: „Liderii au convenit asupra necesității de a lucra în mod colectiv pentru a face să avanseze agenda transatlantică, mai ales în ce privește stabilizarea Orientului Mijlociu și a Africii de Nord, ca și pentru a asigura rezolvarea diplomatică a conflictelor din Siria și estul Ucrainei”.
„Liderii au afirmat, de asemenea, importanța continuării cooperării prin instituții multilaterale, inclusiv NATO”, mai spune Washingtonul.
Barack Obama contează pe luciditatea Angelei Merkel în relația cu Donald Trump
Cu întâlnirea de vineri s-a încheiat ultimul turneu european al președintelui american în funcție.
Reamintim că pe parcursul întâlnirilor de joi, președintele SUA a fost nevoit să-i liniștească pe aliații europeni ai SUA în urma victoriei lui Donald Trump la prezidenţialele americane, dar a şi promis că poate desfășura un anume tip de coaching privat partenerului său european celui mai apropiat, Angela Merkel, pentru a ameliora eventualele excese ale lui Trump, mai notează The Guardian.
Președintele SUA a spus că ar vota-o pe Merkel dacă aceasta va decide să candideze din nou pentru postul de cancelar, potrivit Deutsche Welle.
Angela Merkel ar putea anunța duminică dacă va mai candida.
Cei doi lideri au încercat să găsească un ton liniștitor în timpul conferinței de presă de rămas bun de joi, subliniind importanța parteneriatelor internaționale în fața incertitudinilor prezentate de alegerea lui Donald Trump în Statele Unite ale Americii.
Vorbind despre ascensiunea populismului în lume, președintele SUA a cerut atât cetățenilor americani cât și celor europeni să-și asume atitudinile democratice în fiecare zi, și nu doar cu ocazii electorale.