Peședintele Franței, François Hollande, premierul britanic Theresa May, cel italian Matteo Renzi și cel spaniol Mariano Rajoy se alătură vineri, la Berlin, președintelui în exercițiu al SUA Barack Obama și cancelarului german Angela Merkel, pentru a discuta despre problemele lumii şi ale relaţiilor UE – SUA, în urma victoriei lui Donald Trump la prezidenţialele americane.
Obama și Merkel au subliniat deja, joi, importanța continuării negocierilor privind Parteneriatul Transatlantic privind comerţul liber şi investiţiile reciproce între Statele Unite și Europa (TTIP).
Angela Merkel a declarat că este sigură că cele două părți vor reveni le negocieri după stagnarea acestora „timp de o zi” și că Germania va face totul pentru a lucra bine cu noul președinte ales Donald Trump, care s-a opus TTIP.
Barack Obama şi-a exprimat speranţa că negocierile privind ieşirea Marii Britanii din UE se vor desfășura într-un mod liniştit, ordonat și transparent, potrivit Reuters.
Terorismul ISIS, relațiile cu Rusia și Berxit-ul sunt alte puncte pe ordinea de zi.
Barack Obama contează pe luciditatea Angelei Merkel în relația cu Donald Trump
Pe parcursul întâlnirilor de joi, președintele SUA a fost nevoit să-i liniștească pe aliații europeni ai SUA în urma victoriei lui Donald Trump la prezidenţialele americane, dar a şi promis că poate desfășura un anume tip de coaching privat partenerului său european celui mai apropiat, Angela Merkel, pentru a ameliora eventualele excese ale lui Trump, mai notează The Guardian.
Componenta politică a ultimei vizite oficiale a lui Obama în Europa a fost disimulată și sub cea nostalgică. Președintele SUA a spus că ar vota-o pe Merkel dacă aceasta va decide să candideze din nou pentru postul de cancelar, potrivit Deutsche Welle.
Angela Merkel ar putea anunța duminică dacă va mai candida.
Cei doi lideri au încercat să găsească un ton liniștitor în timpul conferinței de presă de rămas bun de joi, subliniind importanța parteneriatelor internaționale în fața incertitudinilor prezentate de alegerea lui Donald Trump în Statele Unite ale Americii.
Vorbind despre ascensiunea populismului în lume, președintele SUA a cerut atât cetățenilor americani cât și celor europeni să-și asume atitudinile democratice în fiecare zi, și nu doar cu ocazii electorale.
Discuțiile în șase
Principala chestiune pe ordinea de zi a întâlnirilor de vineri ar putea fi amenințarea răspândirii luptătorilor ISIS, care sunt împinși afară din Irak și Siria de atacurile coaliției și s-ar putea muta în alte țări din Africa sau Orientul Mijlociu sau să se întoarcă în Europa.
Theresa May va fi cea care va ridica problemele luptei împotriva Organizaţiei Statului islamic în Orientul Mijlociu, dar va încerca și să obțină opinia privind Brexit în timpul unei întrevederi unu-la-unu cu cancelarul german, Angela Merkel, potrivit The Guardian.
Chestiunea mișcării luptătorilor ISIS (DAESH) a fost ridicată și la reuniunea Adunării Generale a ONU din septembrie. „Pe măsură ce închidem zonele pentru forțele DAESH într-o parte a lumii, acestea se pot regrupa în alte părți”, a declarat un purtător de cuvânt guvernamental britanic.
Problema implicării Rusiei este un alt aspect important, britanicii dorind menținerea sancțiunilor impuse acesteia în urma conflictului din Ucraina.
Pe de altă parte, Barack Obama a încercat ieri să amelioreze o eventuală abordare agresivă, spunând că, „pentru a putea rezolva numeroasele probleme mari din întreaga lume, este în interesul nostru de a lucra cu Rusia”, potrivit Deutsche Welle. Tot el a adăugat, însă, că speră ca viitorul președinte al SUA va face față președintelui rus, Vladimir Putin, atunci când acesta se va abate de la „valorile și normele internaționale” promovate de SUA.