joi

8 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 iunie, 2020

Circulația în interiorul Uniunii Europene se reia fără restricții în luna iunie, iar granițele externe vor fi redeschise în iulie, a anunțat Comisarul pentru Afaceri interne, Ylva Johansson.

În cadrul unei conferințe de presă organizată online după reuniunea de vineri a miniștrilor de interne, Comisarul Johansson a anunțat, citată de Euractiv, că spațiul Schengen va redeveni funcțional ”până la finalul lunii iunie”.

În urma izbucnirii pandemiei coronavirus, statele membre UE au decis închiderea granițelor naționale cu foarte puține excepții, de tipul ”coridoarelor verzi” pentru transportul de marfă.


Odată cu apropierea sezonului turistic, o serie de state, precum Franța, Belgia sau Grecia, au anunțat redeschiderea frintierelor naționale. În ciuda eforturilor Comisiei Europene de a organiza și unifica măsurile de relaxare, statele membre nu au acționat unitar și fiecare și-a aplicat propriul calendar de relaxare.

Terezija Gras, secretar de stat al Ministerului de Interne din Croația, care a prezidat reuniunea din partea Președinției croate a Consiliului, a afirmat că deschiderea granițelor interne UE reprezintă totuși un ”țel comun”. Acest țel va fi însă atins în două etape, în funcție de situațiile epidemiologice naționale statele urmând să anunțe redeschiderea granițelor pe 15 sau pe 30 iunie.

Deschiderea frontierelor externe va fi însă coordonată de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, a precizat Terezija Gras, care a mai anunțat că în această săptămână va fi prezentat un ghid pentru redeschiderea granițelor conceput de Comisia Europeană.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: