joi

18 aprilie, 2024

19 ianuarie, 2020

Uniunea Europeană a tăiat dramatic în acest an din fondurile dedicate asistenţei de preaderare pentru Turcia din cauza unei dispute pe tema forajelor de gaze naturale din Marea Mediterană şi a ofensivei militare a Ankarei în Siria, potrivit surselor agenţiei DPA, citată de Agerpres.

Tăierile nu afectează plăţile făcute de Uniunea Europeană în cadrul acordului cu Turcia pe tema refugiaţilor, au transmis sâmbătă mai multe ziare care fac parte din consorţiul media german Funke Media Group şi care citau o scrisoare redactată de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi adresată Parlamentului European.

Uniunea Europeană a decis să reducă cu 75% suma alocată iniţial pentru anul 2020 pentru Turcia, scrie Borrell, potrivit sursei citate. Josep Borrell a justificat reducerile invocând forajele neautorizate de gaze naturale efectuate de Turcia în largul coastei Ciprului, stat membru al UE, şi operaţiunea armatei Turciei în nord-estul Siriei, care a început în octombrie 2019.


Astfel, Turcia va primi doar 168 de milioane de euro în cadrul mecanismului Instrumentul pentru Asistenţă de Preaderare (IAP). Din această sumă, 150 de milioane de euro sunt destinate întăririi democraţiei şi statului de drept, iar restul de 18 milioane sunt alocate dezvoltării rurale.

IAP are ca scop să sprijine ţările candidate în procesul de reformă şi să contribuie la îmbunătăţirea competitivităţii. Cu toate acestea, negocierile de aderare dintre UE şi Turcia trenează de ani buni.

Gambitul libian

Pe de altă parte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Europei ca, dacă vrea să pună capăt conflictului din Libia, să sprijine acţiunile ţării sale în această ţară nord-africană, unde Ankara furnizează sprijin armat şefului Guvernului de Uniune Naţională (GNA) de la Tripoli, condus de Fayez al-Sarraj şi recunoscut de ONU, informează sâmbătă Reuters.

Erdogan a făcut aceste remarci într-un editorial publicat sâmbătă pe site-ul publicaţiei Politico, înaintea summitului de duminică de la Berlin, care are ca obiectiv stabilizarea Libiei.


La reuniune, Germania şi ONU vor face presiuni asupra taberelor rivale din Libia să fie de acord cu un armistiţiu şi cu instalarea unui mecanism de monitorizare ca primi paşi în direcţia păcii, potrivit mai multor diplomaţi şi unui proiect de declaraţie.

Turcia sprijină guvernul din Tripoli condus de Fayez al-Serraj şi îl descrie pe mareşalul Khalifa Haftar – susţinut în special de Arabia Saudită, Egipt şi Emiratele Arabe Unite – drept un conspirator.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: