luni

22 aprilie, 2024

14 aprilie, 2014

Miniştrii de externe ai statelor UE au aprobat luni două măsuri de ajutor economic acordat Ucrainei: cea privind pachetul de asistenţă financiară de până la un miliard de euro pentru stabilizarea economică a ţării vecine şi eliminarea sau reducerea temporară a unor taxe vamale.

Măsurile au fost anunţate de Comisia Europeană în 5 martie, aprobat la nivelul şefilor de stat şi de guvern din UE o zi mai târziu. Acum, acest ajutor popate deveni efectiv.

Ajutorul financiar

Ajutorul de sistenţă macrofinanciară (MFA) va fi acordat în forma unor împrumuturi cu o maturitate de 15 ani. Va contribui la acoperirea nevoilor urgente la buget, identificate de guvernul de la Kiev în acordul cu FMI.


Banii europeni sunt condiţionaţi de îndeplinirea angajamentelor de politică economică şi financiară, de reforme structurale şi „finanţe publice sănătoase”, aşa cum au fost ele convenite în memorandumul de înţelegere dintre UE şi Ucraina.

Ajutorul financiar va fi eliberat în două tranşe, dacă nu vor exista circumstanţe excepţionale în care plata va trebui făcută într-una singură, se arată în comunicatul de presă al Consiliului.

Eliberarea banilor va avea loc imediat ce autorităţile ucrainene şi FMI cad de acord asupra programului economic.

Eliminarea taxelor vamale

Tayxele vamale vor fi reduse sau eliminate din 23 aprilie, după publicarea deciziei în Jurnalul Oficial al UE.


Ucraina va beneficia de condiţii preferenţiale de comerţ înainte de intrarea în vigoare a acordului de liber schimb, inclus în Acordul de Asociere. Această măsură va fi în vigoare până la 1 noiembrie 2014.

Alţi ucraineni pe lista neagră

Miniştrii de Externe europeni au decis includerea a încă patru ucraineni pe lista neagră a celor sancţionaţi prin îngheţarea activelor şi anularea vizelor. Aceştia sunt, şi ei, consideraţi responsabili pentru folosirea necunovenită şi fraudarea fondurilor publice ucrainene. Astfel, numărul celor sancţionaţi de UE se ridică la 22. Numele ultimilor patru vor fi publicate marţi în Jurnalul Oficial al UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: