vineri

24 mai, 2024

29 ianuarie, 2012

UPDATE:

Laszlo Borbely, vicepreşedintele UDMR, a declarat diminică pentru MEDIAFAX că partidul său va analiza săptămâna viitoare, în cadrul forurilor de decizie, oportunitatea alegerilor parlamentare anticipate.

Potrivit lui Borbely, decizia ţine atât de necesitatea de-a calma protestele antiguvernamentale, cât şi posibilitatea de-a redeschide un dialog cu opoziţia.


Borbely a arătat că, având în vedere situaţia socio-politică actuală şi luând în considerare decizia Curţii Constituţionale, este necesar ca oportunitatea alegerilor parlamentare anticipate să fie supusă unei analize foarte serioase.

„Nu ne temem de alegerile anticipate, sunt convins în capacitatea de organizare a UDMR în acest sens. În ultima perioadă, în cadrul Uniunii s-au formulat opinii pro şi contra pe acest subiect, dar între timp s-a schimbat situaţia. În opinia mea, s-ar mai linişti vocea străzii, în acelaşi timp am ajunge la un consens şi cu opoziţia, reprezentanţii lor fiind cei care au lansat ideea alegerilor anticipate. Iar dacă vorbim cu toţii aceaşi limbă, nu rămâne decât să dăm drumul şi să organizăm alegeri parlamentare”, a spus, pentru MEDIAFAX, ministrul Borbely.

Curtea Constituţională a decis săptămâna trecută că unele articole din lşegea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare şi organizarea acestora in toamnă este neconstituţională.

După anunţul Curţii, vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde declarase că alegerile locale se vor organiza, potrivit noilor condiţii, în prima duminică din luna iunie.


Pe de altă parte însă, vicepremierul Marko Bela a arătat că alegerile locale trebuie organizate în termenul prevăzut iniţial, dacă motivaţia deciziei Curţii Constituţionale se referă la data acestor alegeri, urmând ca partidele să se consulte pentru a stabili data alegerilor parlamentare, respectiv pentru luna noiembrie sau mai devreme.

UPDATE:

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, la puţină vreme după ieşirea lui Laslo Borbely, că ministrul mediului a vorbit în nume personal şi nu în numele partidului. Kelemen Hunor spune că orice deciţie care ţine de organizarea alegerilor va fi luată numai în coaliţia guvernamentală:

” Declaraţia lui Borbely este una făcută în mod personal, şi nu în numele UDMR. După decizia Curţii Constituţionale am avut discuţii cu colegii din PDL şi în UDMR şi vom avea în continuare, dar nu am avut o întâlnire formală nici în coaliţie, nici în UDMR . Luni, în coaliţie, vom discuta despre situaţia creată în urma deciziei CC, iar marţi vom discuta şi în UDMR, pentru că avem o şedinţă a grupurilor reunite şi conducerea Uniunii, pentru analiza sesiunii parlamentare de primăvară. În ceea ce priveşte chestiunea alegerilor anticipate, orice soluţie constituţională şi politică poate fi luată în discuţie, dar eu am susţinut şi susţin că aceste decizii trebuie luate în coaliţie, în interiorul partidelor noastre, nu în afara coaliţiei, pentru că suntem într-o formulă de guvernare, într-o coaliţie, şi nu vom lua noi decizii înainte de a discuta cu partenerii noştri. Indiferent dacă alegerile vor fi la termen sau, eventual, vom ajunge împreună la o altă concluzie, cred că actualul guvern şi actuala formulă guvernamentală trebuie să gestioneze treburile ţării până la alegeri, indiferent dacă vor fi în noiembrie sau la o altă dată în 2012″, a spus Kelemen pentru MEDIAFAX.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: