11 august, 2014

Ucraina şi Rusia au căzut de acord, luni, ca un convoi umanitar al Crucii Roşii să intre în Lugansk, unul dintre ultimele fortăreţe ale rebelilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

Oficialii de la Kremlin au anunţat luni, potrivit BBC, că au început o colaborare cu Crucea Roşie pentru a trimite un ajutor umanitar în oraşul Lugansk.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a avertizat Rusia să nu iniţieze unilateral nicio acţiune militară sub pretextul ajutorului umanitar.


Ucraina şi Occidentul au transmis Moscovei în repetate rânduri să nu trimită în estul Ucrainei niciun fel de ajutor.

BBC nu a reuşit să obţină de la Crucea Rosie niciun comentariu legat de anunţul Kremlinului

Kremlinul anunţă un convoi umanitar. Ucraina confirmă, cu implicarea Occidentului

Într-o declaraţie acordată presei după discuţia dintre Vladimir Putin şi Jose Manuel Barosso, preşedinţia rusă a transmis: „A fost consemnat faptul că partea rusă, în cooperare cu reprezentanţi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, va trimite în Ucraina un convoi umanitar”

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a anunţat pe postul naţional de televiziune că s-a ajuns la o înţelegere cu Kievul şi cu Crucea Roşie pe tema convoiului umanitar pentru estul Ucrainei.


„Armata rusă nu are niciun fel de implicare în organizarea şi asigurarea transportului umanitar”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitry Peskov.

Secretarul de presă al preşedintelui Ucrainei, Svyatoslav Tsegolko, a declarat la rândul său, luni, că UE, Rusia, Germania şi Crucea Roşie au aprobat misiunea umanitară din Lugansk.

Tot luni, preşedintele Barack Obama, a confirmat faptul că SUA vor juca „un rol activ” în această misiune.

Oficialii de la Kremlin nu au precizat şi data la care acest convoi va pleca spre Lugansk. Ministerul de externe al Rusiei a transmis săptămâna trecută Crucii Roşii oferta de a organiza convoaie umanitare în zonele afectate de conflict din estul Ucrainei.

Guvernul Ucrainei şi puterile Occidentale au exprimat în ultimele zile îngrijorări legate de faptul că Rusia s-ar folosi de pretextul umanitar pentru a intra cu trupe în Ucraina şi au lansat public avertismente ca Moscova să nu iniţieze acest gen de acţiuni.

În ultima sa intervenţie publică, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a reluat această idee, acuzând deschis Rusia că pregăteşte un pretext pentru o nouă invazie militară în Ucraina.

Situaţia la zi în estul Ucrainei

Rebeliunea separatistă din estul Ucrainei durează de 4 luni, perioadă în care separatiştii pro-ruşi au pus stăpânire pe largi teritorii. O ofensivă a forţelor militare naţionale s-a declanşat luna trecută, guvernul recăpătând controlul în numeroase localităţi din zonă.

Sursa BBC. CLICK pentru mărire

Forţele armate ucrainene au anunţat luni că sunt pregătite pentru „faza finală” a recuceririi oraşului Doneţk din mâinile separatiştilor pro-ruşi, după ce a obţinut o serie de victorii care au dus la izolarea oraşului şi separarea lui de Lugansk.

Lupte puternice s-au dus pe parcurul întregului week end, însă nu a fost comunicat până acum numărul victimelor. O rachetă a lovit o închisoare de maximă siguranţă. O persoană a fost ucisă şi trei rănite, dintre cei încarceraţi acolo, în timp ce mai mult de 100 de deţinuţi au scăpat.

Confruntările armate au făcut imposibilă o investigaţie completă asupra locului unde a căzut cursa MH17, un avion al Malaysian Airlines doborât de separatişti, foarte probabil cu ajutorul unor militari ruşi. Catastrofa aeriană, în care au murit 298 de oameni, s-a produs pe 17 iulie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: