joi

28 martie, 2024

7 februarie, 2019

Parlamentul Ucrainei a înscris joi în Constituţie obiectivul aderării ţării la Uniunea Europeană şi la NATO.

Votul, scrie Agerpres, care citează AFP, a avut loc în prezenţa preşedintelui Petro Poroşenko, iniţiatorul proiectului de lege, şi a membrilor guvernului de la Kiev.

Au votat în favoarea modificării Constituţiei 334 din cei 450 de deputaţi. Numărul minim necesar pentru adoptarea de amendamente la legea fundamentală este de 300.


„Este o zi istorică!” a declarat Poroşenko înainte de vot. Ulterior, el a arătat că noua prevedere constituţională marchează „ireversibilitatea opţiunii noastre europene” şi a promis că „Ucraina va fi în UE şi în NATO”.

Constituţia obligă puterile legislativă şi executivă să acţioneze în sensul „orientării strategice a Ucrainei către aderarea deplină la UE şi la NATO”.

Potrivit AFP, unii observatori apreciază că obiectivul modificării Constituţiei este să împiedice schimbarea direcţiei geopolitice a ţării, în eventualitatea alegerii unui preşedinte mai filorus; alţii consideră că a fost o operaţiune de comunicare a lui Poroşenko, înaintea alegerilor prezidenţiale din 31 martie, când nu este sigur că va fi reales.

În prezent – reaminteşte AFP – relaţiile între Ucraina şi Rusia sunt la un nivel minim istoric, după anexarea Crimeei de către Rusia în urmă cu cinci ani şi conflictul intern cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării, soldat cu aproape 13.000 de morţi. Moscova respinge în continuare acuzaţiile Kievului că furnizează sprijin militar secesioniştilor.


La sfârşitul lui 2014, Ucraina a renunţat la statutul de ţară „nealiniată”, adoptat în 1991, după obţinerea independenţei faţă de URSS. Rusia s-a opus vehement extinderii către est a Alianţei Nord-Atlantice, susţinând că, după prăbuşirea regimurilor comuniste est-europene, Occidentul a promis că NATO nu va include noi teritorii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: