luni

6 mai, 2024

27 februarie, 2014

Clădirile parlamentului regional şi guvernului din Simferopol, capitala regiunii Crimeea, au fost ocupate joi dimineaţa de bărbaţi înarmaţi, care au arborat pe clădiri steagul Rusiei, au anunţat agenţiile de ştiri. Forţele de securitate ucrainene au încercuit clădirile, iar mininistrul de Interne interimar a anunţat că întreaga poliţie este în stare de alertă.

Atacatorii fac parte din grupul numit „Autoapărarea populaţiei vorbitoare de limba rusă din Crimeea”, susţine televiziunea Russia-24. Ei au spus că vor permite accesul numai „parlamentarilor şi preşedintelui legitimi” în clădire. În acelaşi timp, l-au informat pe premierul regiunii autonome că nu sunt „autorizaţi” să poate negocieri, relatează şi Russia Today.

Capitala regiunii pro-ruse a fost miercuri teatrul confruntărilor dintre separtişti şi susţinătorii noii conduceri ucrainene. Proruşii reclamă organizarea unui referendum cu privire la statutul Crimeei, în contextul în care preşedintele parlamentului local exclude orice dezbatere asupra unei eventuale secesiuni. Agenţia France Presse informează că peste 5.000 de persoane s-au adunat miercuri în faţa sediului Parlamentului Crimeei.

Rusia face exerciţii militare în regiune


Trupele ruse din regiune sunt în a doua zi de exerciţii militare, iar avioanele de luptă sunt „în alertă de luptă”. Preşedintele Vladimir Putin a ordonat miercuri un exerciţiu militar pentru a verifica pregătirea de luptă a trupelor din centrul şi vestul rusiei, de la graniţa cu Ucraina. Manevrele de joi sunt parte ale acestui exerciţiu.

Preşedintele interimar ucrainean Olekasdr Turcinov a avertizat Rusia să nu intervină militar. El a spus că trupele ruse din flota de la marea Neagră nu trebuie să părăsească baza navală din Crimeea.

Acelaşi avertisment i-a fost transmis Moscovei şi de Statele Unite. Iar NATO, printr-o declaraţie, arată că susţine integritatea teritorială a Ucrainei.

Crimeea, transferată Ucrainei în 1954

Regiunea – locuită de o populaţie majoritar rusă, a fost transferată de URSS Ucrainei în 1954. Etnicii ucraineni, loiali Kremlinului, şi tătarii au format o aliantă acum care să se opună oricărei apropieri de Rusia. „În Crimeea am avut întotdeauna sentimente diferite, forţe diferite care au încercat să rupă regiunea de ţară şi să devină regiune separatistă. Însă suntem capabili şi acum să evităm această situaţie”, a spus premierul desemnat Arseni Iaţseniuc.


Într-un memorandum semnat în 1994, Rusia, SUA, Marea Britanie şi Franţa s-au angajat să păstreze integritatea teritorială a Ucrainei.

Parlamentul ucrainean a votat noul guvern 

Parlamentul a votat joi noul guvern, care va fi condus de Arseni Iaţseniuk.În discursul său în faţa parlamentarilor, noul premier a spus că echipa guvernamentală va fi nevoită să ia decizii dure, impopulare, pentru a trece ţara prin criza economică. Împrumult de 37 de miliarde de dolari primit de guvernul regimului anterior s-a evaporat, aşa că acum este vital un nou împrumut, prin FMI, pentru a putea stabiliza moneda naţională, grivna, a mai spus prim ministrul.

Arseni Iaţseniuk a arătat clar orientarea Ucrainei spre Europa, însă a cerut şi cooperarea Rusiei după îndepărtarea lui Viktor Ianukovici.

Pe de altă parte, după zile de tăcere ale fostului lider de la Kiev, Viktor Ianukovici a transmis un mesaj, difuzat de televiziunile ruse, în care susţine că este în continuare preşedintele legitim al Ucrainei. El a cerut Moscovei să îi asigure protecţie. Asta a susciat din nou speculaţiile că ar fi la Moscova, dar un purtător de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin a declaratnu ştie ca fostul lider ucrainean să fie în Rusia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: