Orașul Turda a obținut locul 1 în competiția europeană SUMP AWARDS, pentru cel mai bun plan de mobilitate urbana durabilă. Au participit în această competiție aproximativ 2.500 de oraşe, Turda concurând în finală cu Manchester şi Milano.
Premiile europene pentru mobilitate urbană durabilă oferă recunoaștere autorităților locale care depun eforturi semnificative pentru promovarea acesteia, iar premiul SUMP recompensează performanțele deosebite în planificarea acestui tip de mobilitate. Ediția 2018 a celui din urmă s-a concentrat pe mobilitatea în comun în procesul de planificare.
Juriul a acordat premiul SUMP 2018 orașului Turda pentru:
- viziunea clară de planificare
- strategia robustă de finanțare și obiectivele măsurabile
- juriul a apreciat pozitiv posibilitatea de replicare a strategiei și potențialul său de a constitui o inspirație pentru alte localități de dimensiuni similare (Turda având în jur de cincizeci de mii de locuitori).
Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) Turda vizează:
- reabilitarea infrastructurii rutiere
- susținerea transportului public în comun prin investiții în autobuze noi
- informatizarea sistemului de transport
- modernizarea stațiilor de transport în comun,
- amenajarea de noi zone pietonale și piste pentru bicicliști
- amenajarea și modernizarea trotuarelor și aleilor pietonale
- măsuri pentru creșterea siguranței în trafic și a pietonilor
- măsuri pentru creșterea accesibilității traficului de marfă în zonele industriale
PMUD Turda conține proiecte în valoare de 127 de milioane de euro ce vor fi realizate până în 2030 și oferă posibilitatea atragerii de finanțări nerambursabile în valoare de 31 de milioane euro pentru dezvoltarea ingrată a principalelor coridoare de mobilitate urbană și a transportului public, plus alte șapte milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere în zona balneară Turda și pentru valorificarea potențialului turistic al Mânăstirii Mihai Vodă.
Conceptul de dezvoltare integrată a coridoarelor de mobilitate urbană – avordează ăn mod unitar toate elementele de inftrastructură, inclusiv amenajările spațiilor pietonale, aliniamentele de spațiu verde, pistele de biciclete, facilitățile complementare sistemului d etransport public (stațiile, sisteme de e-ticketing și amnagement inteligent al traficului, senzori, sisteme de monitorizare).
Coridorul de mobilitate devine un spațiu atractiv, locuibil și prietenos cu mediu, stațiile de transport public devenind hub-uri urbane, menționează prezentarea proiectului.