miercuri

24 aprilie, 2024

23 iulie, 2016

erdoganPrimele decizii ale preşedintelui Recep Taiyyp Erdogan de la instituirea sării de urgenţă în Turcia au fost publicate sâmbătă în Monitorul Oficial de la Ankara. Preşedintele a extins durata arestului preventiv şi a desfiinţat şcoli, asociaţii şi fundaţii, sindicate şi clinici medicale- majoritatea având conexiuni sau fiind suspecte că simpatizează cu Fethullah Gülen.

Detalii ale decretului au fost publicate de AFP, care citează presa turcă. Astfel, durata arestului preventiv a fost extinsă de la 4, la 30 de zile.Ministrul justiției, Bekir Bozdag, evoca vineri posibilitatea prelungirii acestei durate la 7-8 zile.

 


Decretul dizolvă mii de structuri sau instituții, în special instituții de educație, considerate ca având legături cu predicatorul în exil Fethullah Gülen, acuzat de Ankara că se află la originea puciului, lucru pe care el îl neagă.

Organizațiile care au fost închise prin decret sunt 1.043 de instituții de învățământ private, 1.229 de asociații și fundații, 19 sindicate, federații și confederații și 35 de instituții de sănătate, a precizat agenția Anadolu.

Conform decretului, „s-a stabilit că ele aparțin sau sunt legate de organizația teroristă” a lui Fethullah Gülen, „care s-a dovedit că reprezintă o amenințare pentru securitatea națională”.

De asemenea, decretul prevede demiterea tuturor funcționarilor „despre care se va dovedi că sunt atașați, membri sau în relație cu organizații teroriste sau organizații, structuri ori grupuri în legătură cu care s-a decis că acționează împotriva securității naționale”. Aceștia „nu vor mai putea fi angajați în poziții publice”.


Guvernele occidentale au exprimat îngrijorarea față de amploarea acestor epurări. „Sunt 53 de ani de când Europa ne lasă să așteptăm la ușa sa”, a răspuns Erdogan în cadrul unui interviu acordat televiziunii franceze.

„Dacă poporul meu, țara mea, cere fără oprire pedeapsa cu moartea, dacă reprezentanții poporului meu în parlament spun da, îmi pare rău, dar trebuie să respect această cerere. În democrații, suveranitatea aparține poporului.

Nicio altă țară nu a avut atât de suferit în timpul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv în ceea ce privește eliminarea vizelor. Am servit ca scut pentru Europ”, iar ei au făcut promisiuni și nu și-au ținut promisiunile”, a afirmat Erdogan.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: