vineri

29 martie, 2024

17 ianuarie, 2017

În prima săptămână a anului 2017, 631 de cercetători și profesori  au fost demiși de puterea de la Ankara. Aceștia se adaugă miilor de învățați suspendați din funcții sau demiși în cursul anului 2016, majoritatea fiind victime ale epurărilor ce au urmat după tentativa eșuată de lovitură de stat din Turcia, când peste 12 universități au fost desființate prin decret guvernamental.

Atmosfera din ce în ce mai represivă din Turcia a determinat sute de intelectuali să plece în Occident, în special în Europa.

Potrivit unei analize realizate de Politico, organizații specializate în ajutorarea academicienilor au înregistrat o creștere  ”fără precedent” a solicitărilor înaintate de profesori turci, majoritatea academicienilor care caută un loc de muncă înscriși pe listele Scholar Rescue Fund având cetățenie turcă.


În toamna anului 2016, organizația germană  Philipp Schwartz Initiative a primit mai multe cereri din Turcia decât a primit din Siria sau din alte state ale lumii marcate de război.

”Asistăm la edificarea unei societăți din care lipsește pluralismul de idei, o societate bazată pe autoritarism în care nu sunt admise critici sau gândirea independentă”, declară Politico un sociolog turc care trăiește acum în Europa.

Autoritarismul a început să se manifeste înainte de puciul eșuat din iulie 2016. După ce mai mult de 1.400 de intelectuali au semnat, în ianuarie 2016, o petiție în care cereau guvernului să oprească represiunea brutală a populației majoritar kurde din sud-estul Turciei, președintele Recep Tayyip Erdoğan i-a descris pe semnatari drept simpatizanți ai teroriștilor. Semnalul dat de președinte a constituit momentul în care împotriva semnatarilor petiției s-a declanșat o campanie de anchete bazate pe acuzația de propagandă în beneficiul militanților kurzi.

Mai multe sute de intelectuali au fost suspendați din funcții din cauză că au semnat respectiva petiție, iar procuratura a deschis pe numele acestora dosare penale.


O serie de profesori au fost plasați în arest la domiciliu, iar până în primăvară zeci și-au pierdut locurile de muncă și au plecat în străinătate.

Media germane, în special Deutsche Welle, au estimat că 150 dintre aceștia s-au stabilit în Germania.

”Un număr semnificativ de profesori universitari sunt în străinătate în acest moment. Majoritatea ne-am stabilit în Europa, în special în Germania, acolo unde constituim un grup numeric important”, a declarat Halil Ibrahim Yenigün, profesor demis de la Universitatea de Comerț din Istmbul după ce a semnat petiția.

Kati Piri, raportor al UE pentru Turcia, a exprimat îngrijorarea că acest stat a anulat o serie de parteneriate academice la scurt timp după tentativa eșuată de lovitură de stat.

Toți profesorii cu care Politico a discutat au exprimat în unanimitate pesimism în legăturrăă cu viitorul Turciei.

”Orice șansă ca oamenii normali să poată influența viața politică a dispărut. E acest fond a început un exod al minților strălucite. Iar când așa ceva se petrece, nu prea mai sunt perspective de viitor”, este esajul transmis de aceste persoane.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: