23 mai, 2016

erdoganTurcia ar putea suspenda toate acordurile cu UE, inclusiv tratatul de Uniune Vamală, dacă blocul comunitar va continua să aplice ”standarde duble” în discuțiile cu Ankara, declară TRT Harbor Yigit Bulut, consilier al președintelui Erdogan.

Acordul încheiat de Turcia cu UE în domeniul migrației stă sub semnul întrebării din cauza dezacordurilor între părți cu privire la reforma legislației antiteroriste turce solicitată de Bruxelles.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan  a exprimat, duminică, nemulțumirea că Europa nu ajută destul Turcia, stat care găzduiește acum cel mai mare număr din lume de refugiați.


Declarațiile președintelui au fost făcute cu ocazia instalării noului premier turc  Binali Yıldırım, vechi aliat al președintelui, care a anunțat deja că va ceda șefului statului o parte dintre atribuțiile  funcției de prim-ministru.

Germania- liberalizarea vizelor se amână

Guvernul Germaniei nu se așteaptă ca cetățenii turci să beneficieze de relaxarea regimului de călătorie în UE înainte de 2017, din cauză că Ankara nu va putea îndeplini înainte de sfârșitul anului 2016 condițiile impuse de blocul comunitar, anunță luni publicația Bild, care citează surse guvernamentale.

Turcia discută din 2013 cu UE posibilitatea liberalizării regimului de vize, tratativele fiind impulsionate începând cu luna martie pe fondul așteptării ca Ankara să blocheze fluxul de migranți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia către Europa.

Turcia afirmă că respectă în prezent toate condițiile impuse, însă oficialii UE afirmă contrariul.


Politicile germane în materia migrației sunt contestate de cetățenii germani, care în proporție de 59%, potrivit Handelsblatt, consideră nepotrivite inițiativele în materie promovate de cancelarului Angela Merkel.

Pericolul sesizat de Martin Schulz

Nici situația politică internă din Turcia nu este de natură să liniștească Europa, astfel că președintele Parlamentului European, Martin Schultz, insistă ca o decizie favorabilă cetățenilor turci privind relaxarea condițiilor de călătorie să nu fie luată decât după ce acest stat ajunge să respecte toate condițiile UE.

Politico publică luni un interviu pe care Martin Schultz l-a acordat Kölner Stadt-Anzeiger, în care oficialul european caracterizează ultimele evoluții politice de la Ankara drept ”o respingere uimitoare a valorilor europene”, care face ”efectiv imposibilă” orice discuție legată de aderarea Turciei la UE.

”Sub Erdogan, Turcia se transformă în statul unei singure persoane, iar Europa trebuie să arate clar că nu acceptă ca un singur om să dețină controlul absolut”, afirmă Martin Schultz.

”Până la urmă, refugiații vor plăti un preț”, recunoaște oficialul european.

Declarațiile președintelui PE apar în ziua în care cancelarul Angela Merkel sosește la Istambul, acolo unde participă la un summit pe tema refugiaților și unde va încerca să salveze acordul UE-Turcia.

Bulgaria cere un ”Plan B”

Ministrul bulgar de Externe Daniel Mitov a cerut UE să elaboreze un ”Plan B” pentru situația în care Turcia refuză să pună în aplicare prevederile acordului semnat cu UE.

”Insistăm pentru un plan B din cauză că trebuie luați în considerare mai mulți factori. Suntem conștienți că acordul cu Turcia are puncte sensibile, deci am insistat și discutăm acum variante”, îl citează Euractiv pe ministrul bulgar, care a făcut anunțul săptămâna trecută, la reuniunea NATO a miniștrilor de Externe.

Este pentru prima dată când un ministru de Externe al unui stat membru UE admite că o alternativă la acordul cu Turcia este discutată la nivelul NATO și UE. Și publicația germană Bild a scris, pe 9 mai, că oficialii europeni lucrează la o alternativă, însă Comisia Europeană a comunicat că discuțiile ”reprezintă un simplu plan, în vreme ce înțelegerea este semnată cu Turcia”.

Nevoia unui plan de rezervă a fost pentru prima dată menționată de Grupul de la Vișegrad, care a avansat o soluțșie extremă: Grecia să fie suspendată din Spațiul Schengen iar Bulgaria și Macedonia să înceapă securizarea frontierelor.

Ministrul Daniel Mitov nu a furnizat niciun detaliu al alternativei, dar a exclus posibilitatea ca NATO să trimită trupe la frontiera greco-turcă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: