Preşedintele Recep Tayip Erogan cere sprijinul UE pentru înființarea unei zone de securitate în nordul Siriei, cât mai repede posibil, pentru a prelua parte din refugiații aflați acum în Turcia. Dacă nu va primi sprijin logistic adecvat pentru instituirea acestei zone în nord-estul Siriei, amenință președintele turc, Ankara va da drumul migranților spre Europa, scrie BBC.
„Ori se întâmplă acest lucru (ajutor logistic – n.red.), ori vom fi siliți să deschidem porțile (să-i lase pe refugiați să plece spre Europa – n.red.), a spus Recep Tayip Erogan.
Numărul migranţilor care au ajuns în Grecia a crescut spectaculos luna trecută. Mii de sirieni pleacă din Turcia spre insulele greceşti, deşi Uniunea Europeană a promis guvernului turc un ajutor financiar pentru taberele de refugiaţi.
În baza unui acord încheiat între Uniunea Europeană şi Turcia în martie 2016, Ankara a fost de acord să limiteze fluxul migranţilor spre Europa în schimbul unui ajutor financiar de șase miliarde de euro. Autoritățile turce acuză că au primit doar promisiuni.
Turcia își propune să repatrieze în zona de securitate un milion de refugiaţi, din cei 3,6 milioane pe care-i găzduiește, într-o zonă ce ar putea fi construită de-a lungul a 450 de km de frontieră.
Ankara controlează părţi din nordul Siriei, unde susţine că s-au întors deja peste 350.000 de oameni.
Controversatul plan prezentat de Erdogan este contestat în primul rând de Unităţile kurde de Protecţie a Poporului (YPG), considerate de turci grupare teroristă și care au fost susținute de SUA pentru a lupta împotriva ISIS. YPG se tem că acest proiect al zonei de securitate vor deschide calea de acces în zonă forțelor militare turce.
Exodul sirian este cel mai mare dezastru umanitar al acestor timpuri, conform Organizației Națiunilor Unite.