vineri

19 aprilie, 2024

21 ianuarie, 2018

Premierul Turciei, Binali Yildirim, a anunțat că soldaţii turci au intrat duminică dimineaţa în Siria în cadrul unei operaţiuni militare ce vizează ”stabilizarea” unei zone ce desparte teritorii controlate de militanții kurzi sirieni, operațiune care a început sâmbătă seara cu bombardamente ale aviaţiei.

”Am fost în contact toată noaptea cu premierul şi cu şeful Statului major al Armatei”, a declarat duminică și președintele Recep Tayyip Erdogan, care, potrivit AFP, a făcut apel la concetăţenii săi ”să se roage” pentru soldaţii care iau parte la ofensivă.

Preşedintele Erdogan şi-a exprimat duminică speranţa că ofensiva lansată de Ankara în nordul Siriei împotriva unei miliţii kurde va fi încheiată rapid. ”Cu voia lui Allah, vom încheia această operaţiune în foarte scurt timp”, a declarat președintele Erdogan într-un discurs rostit în localitatea Bursa.


Zona vizată de armata turcă este o fâșie de aproape 100 de km patrați între localitățile Afrin și Manbij, una dintre cele mai disputate de actorii conflictului sirian, aflată teoretic sub controlul forțelor care se opun regimului Assad. În această zonă sunt însă importante contingente ale militanților kurzi sirieni, care încearcă să își impună controlul pentru a unifica două teritorii vecine pe care le ocupă.

Liderul turc spunea săptămâna trecută că operațiunea militară va fi una comună cu rebelii sirieni sprijiniți de Ankara, iar Erdogan a mai cerut NATO să îi protejeze granițele în această perioadă.

În paralel, diplomația turcă a formulat critici dure la adresa Administrației Trump, pe care a invitat-o să se decidă ”dacă este aliatul Turciei sau al teroriștilor”.

Președintele Erdogan a avertizat duminică și principalul partid prokurd din Turcia, HDP, împotriva oricărei tentative de a organiza manifestaţii ale opoziţiei împotriva ofensivei forţelor turce în nordul Siriei, acolo unde activează YPG, ramura din Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).


Organizaţia este clasată drept ”teroristă” de către Ankara şi aliaţii săi occidentali, în același timp însă principala componentă a Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă de combatanţi kurzi şi arabi, susţinută de SUA pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI) în nordul Siriei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: