25 octombrie, 2011

Preşedintele în exercițiu al Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, cere modificarea Tratatului Uniunii Euopene pentru ca instituțiile europene să poată interveni în politica internă a statelor mebre, dacă acestea încalcă în mod repetat țintele economice stabilite în programele cu instituțiile financiare internaționale.

Francezul a ținut, marți, ultimul său discurs în calitate de președinte al BCE, funcție care va fi preluatră săptămâna viitoare de italianul Mario Draghi.

„În această etapă, autorităţile europene, ca noi, ar dobândi un rol mult mai profund şi autoritar în formularea politicilor economice ale acelei ţări. Implementarea acestei idei, acestei etape secundare, ar necesita evident o modificare a Tratatului UE. Ar implica de asemenea un nou concept de suveranitate”, a arătat Trichet, conform Reuters, citată de Mediafax.


Șeful BCE s-a exprimat pentru limitarea asistenței oferite țărilor în dificultate.

”Pentru ţările care pierd accesul la pieţe, abordarea actuală de a oferi ajutor contra unor condiţii solide este justificată. Ţările merită o oportunitate de a remedia situaţia şi de a restaura stabilitatea. Însă această abordare ar trebui să aibă limite definite clar”, a precizat Trichet.

Oficialul a arătat că Germania reprezintă un exemplu al felului în care politicile economice solide şi reformele „îndrăzneţe” pot consolida competitivitatea şi prosperitatea unei ţări din zona euro.

„Astăzi, Germania este în fruntea revenirii din criză, este un exemplu foarte important pentru situaţia actuală”, a spus el.


În luna iunie, Trichet şi-a prezentat viziunea unui minister central al finanţelor pentru statele din zona euro, reiterată şi întărită în discursul de luni.

„Ministerul european de finanţe ar supraveghea în primul rând modul în care se aplică politicile fiscale şi cele competitive şi, când va fi necesar, va avea responsabilitatea de a impune acea a doua etapă despre care am vorbit. Ideea unui minister european al finanţelor pare tot mai puţin îndrăzneaţă. A nu lua în calcul înfiinţarea unei astfel de instituţii pare o atitudine chiar mai cutezătoare”, a afirmat preşedintele BCE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: