sâmbătă

27 aprilie, 2024

16 iulie, 2011

Opt bănci europene,din care trei cu subsidiare şi în România, au picat testul de stres privindsoliditatea în caz de şoc economic, a anunţat vineri Autoritatea BancarăEuropeană (EBA).

Cele mai multe bănci picate la test sunt din Spania: Caja Mediterraneo (CAM), CatalunyaCaixa, Unnim,CajaTres şi Banco Pastor.

De asemenea, dinGrecia două bănci nu au trecut testul european: respectiv ATEBank şi EFGEurobank.


Acestora li se adaugăVolksbanken-AG (ÖVAG), din Austria.

Pentru a trecetestul, băncile trebuia să obţină un indice Core Tier 1 (CT1R) de cel puţin 5%.

Alte şapte entităţifinanciare au trecut la limită testele, este vorba de băncile Banco Sabadell,Banco Popular şi Bankinter, şi de casele de economii Novacaixagalicia, CajaOntinyent, Banca Civica, Bankia.

În total, 91 băncidin 21 de ţări au fost supuse la testul european de stres.

Unde sunt acţionarepe piaţa românească băncile picate:


 

ATE Bank deţine 74% din ATE Bank România. Banca-mamă a obţinut cel mic indice Core Tier 1,ajungând la –6%.

EFG Eurobank controlează Bancpost, EFG Retail Services IFN, EFG Eurobank Leasing, EFG Eurobank Property Services, EFG Eurobank Finance – Romania, EFG Eurobank Securities – România, EFG IT Shared Services, EFG Eurolife Asigurări Generale etc. Banca-mamă a obţinut un indice Core Tier 1 de 4,6%.

Volksbanken-AG (ÖVAG) deţine Volksbank România. Banca-mamă a atins un indice Core Tier 1 de 4,5%.

În baza acestor teste, ABE sugerează autorităţilornaţionale de supraveghere să impună băncilor care înregistrează un nivel alCT1R inferior pragului de 5 la sută adoptarea unor măsuri prompte derestabilire a unui grad adecvat de capitalizare. ABE menţionează, însă, căaceastă măsură nu este suficientă pentru remedierea tuturor vulnerabilităţilorpotenţiale în contextul actual.

De asemenea, ABE recomandă autorităţilornaţionale de supraveghere să impună adoptarea unor măsuri specifice deconsolidare a capitalizării tuturor băncilor care înregistrează un nivel alCT1R superior, dar apropiat, pragului de 5 la sută şi deţin expunerisubstanţiale faţă de ţări aflate în dificultate.

Aceste măsuri ar urma să cuprindă, după caz,restricţii privind acordarea dividendelor, reducerea îndatorării, majorări decapital prin emiterea de noi acţiuni sau conversia unor instrumente calitativinferioare în fonduri proprii de nivel 1.

Înainte deanunţarea oficială a rezultatelortestelor europene, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a subliniat, într-oconferinţă de presă, că băncile de pe piaţa românească, inclusiv subsidiarelecelor trei menţionate, au fost supuse unor teste de stres naţionale mai dure.

”Noi am făcut cu băncile din România teste de stres mult mai dure decât înEuropa. Asta e tot ce declarăm la momentul actual”, s-a mărginit Isărescu săspună vineri.

Anterior, însă, oficiali ai BNR arătau că băncile din România sunt solideşi subliniau că acestea sunt bănci româneşti, indiferent din ce ţară suntacţionarii majoritari.

CE şi FMI cer consolidarea capitalurilor băncilor slabe

 

Comisia Europeană a solicitat, vineri, băncilor care au obţinut rezultatescăzute la teste să-şi consolideze capitalurile proprii.

”Ne aşteptăm cabăncile care nu au îndeplinit condiţiile sau cele care le-au îndeplinit, dardau dovadă încă de slăbiciuni substanţiale să ia toate măsurile necesare pentruconsolidarea capitalurilor proprii. Aşa cum a confirmat şi Consiliulminiştrilor de finanţe şi economie din UE, la reuniunea din data de 12 iulie,statele membre au elaborat măsuri de sprijin pentru cazul în care sunt necesareacţiuni de remediere pentru a răspunde vulnerabilităţilor identificate deteste. Suntem încrezători că toate aceste acţiuni, atunci când vor fi puse înpractică integral şi analizate aprofundat, vor garanta faptul că sectorulfinanciar este mai sigur şi mai solid, precum şi mai capabil să îşiîndeplinească funcţia de sprijinire a economiei reale”, se arată într-odeclaraţie comună semnată de comisarii europeni Olli Rehn (afaceri economice şimonetare) şi Michel Barnier (serviciişi piaţă internă).

Totodată, FondulMonetar Internaţional a cerut UE să consolideze fondurile proprii ale celor maifragile bănci.

”Fondul considerăimportant ca autorităţile naţionale să fie rapid angajate în a abordavulnerabilităţile detectate prin testele de stres. FMI recomandă insistent camăsuri să fie luate pentru a ataca eficient punctele slabe, nu numai lainstituţiile ce au eşuat la teste, dar şi la cele care le-au trecut oarecum”, atransmis FMI, într-un comunicat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: