marți

27 februarie, 2024

24 ianuarie, 2017

Cea mai mare tranzacție europeană din domeniul asigurărilor s-ar putea produce în Italia, dacă grupul financiar Intesa Sanpaolo va lansa cu succes o ofertă pentru preluarea unei participaţii majoritare în Assicurazioni Generali SpA,  au declarat marţi pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Generali este a treia cea mai mare companie europeană de asigurări și valorează la bursă 22 de miliarde de euro, iar Intensa – aproape încăodată pe-atât. Din activele de 472 de miliarde de euro, pe care Generali le are sub administrare, circa 70 sunt titluri de stat italiene.

Tranzacția are conotații politice, devreme ce ceilalți doi mari competitori din domeniul asigurărilor în Europa își studiază propriile oportunități: cea mai mare companie de asigurări din Europa, Allianz (Germania) și Axa (Franța, aflată pe locul doi) .


La Stampa a anunţat sâmbătă că investiția Intesa ar putea fi parte a unui acord cu Allianz, conform căruia Allianz ar putea prelua unele active de la rivala sa italiană, în timp ce Intesa va achiziţiona o participaţie de 5 – 6 miliarde de euro, pentru a proteja interesele Generali.

Jocuri de culise

Italia „nu-și poate permite pierderea Generali, mai ales având în vedere activele din administrare. S-ar putea forma un concurent prea puternic pentru Intesa”, dacă Generali ar fi preluată de Allianz sau Axa, potrivit sursei citate de Reuters.

O eventuală preluare a Generali de către Axa nu ar conveni nici germanilor.

Allianz ar putea lansa o contraofertă la o eventuală ofertă a francezilor de la AXA. În acest context, „înțelegem că Intesa Sao Paolo va cumpăra o participație majoră la Generali, pentru a o proteja preluarea de către Axa”, potrivit unui analist de la Mediobanca Securities. Mediobanca este cel mai mare acționar al Generali.


Intesa are sprijinul celor doi acționari importanți ai săi, Compagnia di San Paolo şi Fondazione Cariplo, care susțin preluarea Generali, chiar dacă ar duce temporar la reducerea dividendelor pentru actualii investitori ai băncii.

Intesa ar prelua controlul Generali în vederea reorganizării grupului şi a vânzării unor active, inclusiv către Allianz, susţin sursele Reuters.

Situația a evoluat către lansarea ofertei de preluare a unei participaţii de cel puţin 60% din Generali de către Intesa, după ce fiecare din cele două companii a atins pragul maxim de deținere de 3% din acțiunile celeilalte.

Intesa a depășit pragul, iar legea italiană îi impune fie să facăoderta de preluare, fie să vândă tot ce depășește pragul, drepturile de vot fiindu-i oricum limitate la acesta.

Vineri are loc o reuniune a consiliului de administraţie al Intesa, care ar trebui să ia decizia.

În România

Allianz, Intesa și Generali sunt prezente pe piața financiară din România, în poziții mai mult sau mai puțin importante.

Allianz Țiriac Asiguări era a doua cea mai mare companie de asigurări, cu prime brute subscrise de aproape 595 de milioane de lei la 30 iunie 2016. Gnerali era pe poziția a noua cu 273 de milioane de lei .

Intesa Sanpaolo are puțin peste 1% din piața bancară din România cu activele sale de peste patru miliarde de lei.

În august anul trecut Vienna Insurance Group (VIG) a preluat AXA Life Insurance România, prin două companii membre ale VIG, BCR Asigurări de Viaţă şi Omniasig.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

*Notă:În România nu există corporații care sa-și unească forțele pentru

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: