miercuri

19 iunie, 2024

18 februarie, 2022

Trei sindicate ale transportatorilor vor organiza proteste de stradă dacă guvernul nu va plafona preţurile asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), scrie Agerpres.

Alături de Confederația Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), demersul este susţinut de Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002) şi de Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier „APULUM”.

„Într-o situaţie mai puţin dezastruoasă decât cea de acum, în anul 2017, patronatele din transporturile rutiere au solicitat guvernului şi au obţinut emiterea unei hotărâri pentru extinderea plafonării la tarifele asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), cel puţin până la data de 31 decembrie 2017, pentru a se evita un blocaj iminent la acea vreme.


Astăzi este mai mult decât necesară plafonarea urgentă a tarifelor RCA, pentru a evita colapsul economic”, se menţionează în comunicatul COTAR.

Preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, a atras atenţia că majorarea preţurilor la RCA va avea ca efect intrarea firmelor de transport rutier în faliment.

„Oamenii au început să plătească poliţe RCA mai scumpe decât maşinile pe care le conduc. Ne vor aduce pe toţi la sapă de lemn şi se va prăbuşi economia. Firmele nu-şi mai permit costurile, în general, pentru că totul s-a scumpit, iar transportatorii vor fi nevoiţi să renunţe la afaceri.

Nu se poate transfera totul în costurile clienţilor, nici în transportul de persoane, nici în cel de marfă. Dacă în continuare vor creşte preţurile, de la o zi la alta, închidem firmele, iar asta va însemna că se blochează România.


În aceeaşi situaţie sunt toţi plătitorii, cei peste 8,5 milioane de plătitori de poliţe RCA, captivi în Legea 132/2017.

Am stabilit să organizăm proteste, pentru a cere guvernului plafonarea de urgenţă a RCA, dar sperăm să se întâmple înainte de a protesta, dacă cei care conduc România înţeleg spre ce dezastru ne îndreptăm, iar coroborat cu preţul carburantului şi al energiei, deja devine o problemă de siguranţă naţională”, a declarat Vasile Ştefănescu, citat în comunicat.
COTAR solicită măsuri concrete de limitare a preţului RCA din partea Guvernului, Parlamentului, ASF şi Consiliului Concurenţei.

Organizaţia patronală aminteşte că în ultimii ani Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a descoperit de mai multe ori la firmele de asigurări încălcări ale prevederilor legii, creşteri de tarife practicate şi după plafonare, tarife netransparente în care erau incluse toate costurile de operare ale firmelor de asigurări, deşi aceste firme au mai multe linii de afaceri.
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România atrage atenţia că guvernul are baza legală de a limita tarifele RCA.

„Guvernul poate limita tarifele RCA conform Legii Concurenţei 21/1996, modificată şi completată în 2016, unde la art. 4, alineatul 3, este prevăzut că pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale (situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei)”, concluzionează comunicatul COTAR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: