miercuri

17 aprilie, 2024

10 ianuarie, 2020

Operatorul național de transport și sistem al gazelor, Transgaz (TNG), vrea să achiziţioneze servicii de consultanţă şi reprezentare juridică, pentru a evita o amendă de 4% din cifra de afaceri de la Consiliul Concurenţei, pentru felul în care a atribuit anumite contracte de achiziții, potrivit documentelor de concovare a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din 10 februarie.

Transgaz (TNG) a avut o cifră de afaceri netă de 1,742 miliarde de lei în 2018.

Investigaţia Consiliului Concurenţei a vizat modul în care s-au derulat un număr de 11 proceduri de atribuire a unor contracte de achiziţie de lucrări derulate de Transgaz în anul 2011. Investigația a avut loc la sesizarea DIICOT.

Înţelegeri între ofertanţi


Consiliul Concurenţei a amendat patru companii, în 2012, cu aproximativ 5,6 milioane de euro pentru trucarea a două licitaţii organizate de Transgaz. Sancţiunile au fost decise după investigarea unor posibile înţelegeri între companii de participare cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Transgaz SA în perioada 2009 – 2011, în vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze naturale.

„Avem dovezi că aceste companii s-au înţeles asupra conţinutului ofertelor pe care urmau să le prezinte la licitaţii, schimbând informaţii comerciale sensibile. Înţelegerile de trucare a licitaţiilor reprezintă una dintre cele mai grave restricţionări ale concurenţei şi conduc la achiziţionarea, de către autoritatea contractantă, a unor lucrări mai scumpe. În acest caz am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat indiciile necesare pentru a declanşa investigaţia”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, într-un comunicat al instituţiei.

Au fost amendate companiile:

  • Condmag şi Inspet cu peste 4,5milioane de lei, respectiv aproape 7,3 milioane de lei pentru realizarea unei înţelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică „Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi”, organizată în anul 2009. Trucarea ofertelor a permis Inspet să câştige licitaţia.
  • Moldocor cu peste 2,2milioane de lei şi T.M.U.C.B. cu aproape 11,4 milioane de lei pentru realizarea unei înţelegeri în scopul participării cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică „Conducta de transport gaze 20” Giurgiu Ruse” organizată în anul 2011. T.M.U.C.B. a transmis Moldocor informaţii confidenţiale cuprinse în oferta sa financiară.

În referatul prin care conducerea Transgaz cere angajarea avocaţilor se spune:


„Ţinând cont de faptul că, în cadrul Raportului privind investigaţia s-a propus sancţionarea SNTGN Transgaz SA pentru încălcarea prevederilor art. 5 alin (1) din Legea Concurenţei nr. 21/1996 şi ale art. 101 din TFUE cu o amendă încadrată de la 0,5% până la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul anterior sancţionării faptei, conform prevederilor art. 55, alin (1) din Legea nr. 21/1996, respectiv o amendă în cuantum de 4% din cifra de afaceri totală realizată în anul anterior sancţionării faptei, cu propunerea aplicării unui cuantum adiţional 2,58% din cuantumul determinat în funcţie de gravitatea faptei (având în vedere durata medie a faptei) şi aplicării unei reduceri de 25% din nivelul de bază, determinat în funcţie de gravitate şi faptă, este imperios ca societatea noastră să asigure o expertiză juridică de specialitate pentru a minimiza discul unei soluţii nefavorabile, prin apărarea intereselor SNTGN Transgaz SA de către o societate de avocatură specializată în probleme de dreptul concurenţei, legislaţie şi proceduri europene incidente”, se spune unul din documentele AGEA Transgaz.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: