Transelectrica şi firma italiană Prysmian PowerLink vor forma o echipă de experţi şi specialişti care să elaboreze studii şi analize ale implicaţiilor tehnice, comerciale, financiare şi juridice aferente finanţării şi construirii cablului submarin de transport electricitate între România şi Turcia.
Operaţiunea va fi efectuată în baza unui memorandum semnat, marţi, la Guvern, document prin care se urmăreşte analizarea pre-fezabilităţii proiectului deja elaborat de Transelectrica, în 2008-2012, stabilirea celor mai bune condiţii în care să fie identificate acţiunile pentru realizarea studiilor şi elaborării raportului final de fezabilitate, precum şi pentru prospectarea proiectului, pentru investitorii potenţiali.
Companii de stat împinse în afacere
Fostul ministru Constantin Niță a cerut, în 2013, și companiilor private să se implice în acest proiect, însă acestea au refuzat. Ulterior, în februarie 2014, Departamentul pentru Energie s-a reorientat- a cerut Transelectrica, CE Hunedoara, Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz și CE Oltenia să participe cu câte 2 milioane de euro fiecare la înființarea companiei de proiect privind cablul submarin.
Cel puțin în cazul Romgaz, acționarii minoritari (Fondul Proprietatea, acționar cu 15% din participașii, și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, acționar cu 1,9%) și-au exprimat nemulțumirea față de cerința Departamentului pentru Energie.
În 2014, berd a solicitat Romgaz să precizeze destinația participației de 2 milioane euro și o justificare clară a utilizării acestor fonduri.
La această solicitare, compania a precizat: „Detaliile cu privire la utilizarea fondurilor nu au fost încă aduse spre știința societății Romgaz. Aceasta întrebare își va afla însă răspunsul de îndată ce se va furniza graficul de realizare a proiectului”.
În 2014, cele 7 companii de stat au aprobat participarea la proiectul cablului submarin.
Premierul Ponta: Este un proiect strategic pentru România
Prezent marți la ceremonia de semnare a documentului, premierul Victor Ponta a arătat că România este un producător important de energie electrică şi are nevoie de pieţe externe, deoarece producţia a depăşit deja consumul intern.
În opinia premierului, prin realizarea acestui proiect, România va putea asigura Turciei şi ţărilor din zonă posibilitatea dezvoltării pe baza unei energii electrice la un preţ competitiv.
„Proiectul la care azi faceţi primul pas este un proiect strategic pentru România. Îmi aduc aminte că am stat peste o oră cu prim-ministrul de atunci, preşedintele Erdogan, cu miniştrii Energiei, ca să discutăm cum putem realiza acest proiect despre care s-a vorbit foarte mult şi la care nu se găsiseră soluţii. Sunt absolut convins că, prin efortul pe care l-aţi început azi, vom avea în curând un studiu de fezabilitate, un proiect concret şi realizarea a ceea ce România are atât de mare nevoie, şi anume o cale de transport de infrastructură energetică, care să ne lege de Turcia, un mare consumator, şi o piaţă în care energia produsă în România poate să-şi găsească cu adevărat desfacere”, a spus Victor Ponta.
Prim-ministrul a cerut Transelectrica să continue dezvoltarea reţelelor de transport din România, dar şi conexiunile pe plan regional.
Discuţiile dintre România şi Turcia privind cablul de transport al electricităţii au început în 2006. La acea dată, investiţia era evaluată la 400-500 milioane de euro.
În 2011, costurile erau estimate la 600 milioane de euro.
Un răspuns
Cind Tara este in ruina, iar cetatenii ei in mizerie.
Cind aproape zilnic, sub privirile indobitocite, adica indiferente, adica animalice, ale nenorocitilor care ne conduc avem in tara cite un eveniment cutremurator, de talia „Charlie Hebdo”:
– “Zi plina de durere in localitatea Racovita, din judetul Valcea, unde au fost condusi la groapa cei sase copii si mama lor, care au pierit joia trecuta intoxicati cu monoxid de carbon.”;
– “Saracia, dar si inconstienta, unui parinte din Rovinari, au trimis la cer, 6 ingeri. Barbatul s-a stins, alaturi de copiii lui, din cauza unei improvizatii, la instalatia de incalzire.” etc, etc…
In aceste conditii, voi conducatori nemernici va ginditi sa exportati energie? Parca n-ati sti ca sistemul energetic national, o bijuterie, a fost realizat cu sacrificii enorme de catre romani pentru bunastarea lor, pentru a trai in conditii civilizate!
Jos labele de pe energia tarii, mizerabililor!
De ce nu faceti industie, mizerabililor? Te pomenesti c-o fi greu!