marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 noiembrie, 2019

Operatorul magistralelor naționale de transport de electricitate, Transelectrica (TEL), a semnat contracte de execuție în valoare a de aproape 357 milioane de lei, pentru 3 dintre cele 4 componente ale proiectului de interes comun UE „Linia internă dintre Cernavodă și Stâlpu”.

Proiectul este co-finanțat din fonduri europene în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei.

Linia de 400 kV Cernavodă – Stâlpu este primul proiect care a primit finanțare europeană (27 mil. euro), dintre cele șase pe care Transelectrica le are pe lista proiectelor de interes comun a Comisiei Europene, în cadrul mecanismului, potrivit unui raport TEL, trimis la Bursa de Valori București (BVB).


„Linia internă dintre Cernavodă și Stâlpu (județul Buzău) vizează consolidarea secțiunii transversale între coasta de vest a Mării Negre (estul României) și restul sistemului european, contribuind totodată la întărirea rețelei de transport al energiei electrice din România, la creșterea capacității de interconexiune dintre România și Bulgaria și la integrarea energiei eoliene din zona Dobrogei”, spune raportul TEL.

Conexiunea europeană și inelul national de 400 KV

Proiectul liniei Cernavodă – Stâlpu și celelalte cinci obiective de investiții europene majore ale Transelectrica (TEL) au o valoare totală de circa un miliard de lei și sunt incluse în clusterele „Black Sea Corridor” și „Mid Continental East Corridor”, potrivit documentelor TEL.

Lista proiectelor de interes comun (PCI) privind infrastructura energetică a fost adoptată în luna noiembrie a anului trecut de Comisia Europeană.

Toate aceste proiecte contribuie la realizarea inelului național de 400kV, obiectiv inclus in programul de guvernare, care duce la o creștere a siguranței în funcționare a SEN și la realizarea unui regim economic de funcționare a rețelei de transport, potrivit sursei citate.

Contractele Cernavodă – Stâlpu


Contractele vizează construcția:

  • liniei de 400 kV Cernavodă – Stâlpu (160 km), în valoare de 287 de milioane de lei,
  • a stației de 400 kV Stâlpu, în valoare de 58,4 milioane de lei și
  • extinderea Stației 400 kV Cernavodă, în valoare de 11,5 milioane de lei).

Termenul de execuție este de 24 de luni de la data înscrisă în Ordinul de începere a lucrărilor.

Traseul liniei proiectate va străbate teritoriul a trei judeţe: judeţul Constanța (6 km cu dublu circuit), judeţul Ialomiţa (94 km cu dublu circuit și 5 km cu simplu circuit) și judeţul Buzău (54 km cu dublu circuit), cu 22 unităţi administrativ teritoriale: Cernavodă, Seimeni, Stelnica, Borduşani, Făcăeni, Vlădeni, Mihail Kogălniceanu, Gura Ialomiţei, Ţăndărei, Valea Ciorii, Scânteia, Griviţa, Miloşeşti, Padina, Pogoanele, Smeeni, Gherăseni, Costeşti, Stâlpu, Saligny, Fetești şi Luciu.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: