Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, după întâlnirea cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti, că i-a promis acestuia că va susţine la următorul Consiliu European ca „Republica Moldova să primească un orizont de timp, o perspectivă”, ca să devină membră a Uniunii Europene.
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit la Iaşi cu omologul său moldovean, iar în urma discuţiilor, afirmă preşedintele Băsescu citat de MEDIAFAX, s-a despins concluzia că, dincolo de îngrijorare, trebuie luate şi măsuri care să prevină “evenimente precum cele petrecute între Federaţia Rusă şi Ucraina şi la adresa altor state, în mod deosebit asupre Republicii Moldova”.
Preşedintele Băsescu: Să nu credem sută la sută în promisiunile Rusiei
“Soluţia pentru garantarea securităţii Republicii Moldova este accelerarea proceselor de integrare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Nu există soluţie mai bună decât integrarea în UE”, a afirmat Traian Băsescu.
Preşedintele Băsescu a spus că, în calitatea sa de reprezentant al unui stat care se află în Uniunea Europeană, înţelege foarte bine neajunsul faptului că Republica Moldova a fost invitată să semneze acordul de asociere şi acordul de liber schimb, dar nu i s-a dat niciun orizont de timp în care ar putea deveni membră a Uniunii Europene.
“I-am promis domnului preşedinte Timofti că voi susţine ca, în cel mai scurt timp, Republica Moldova să primească o perspectivă europeană garantată”, a spus preşedintele Traian Băsescu.
El a afirmat că aceasta a fost şi slăbiciunea Ucrainei, faptul că i s-a oferit un acord de asociere, un acord de liber schimb, dar nimeni nu i-a oferit o perspectivă privind aderarea la UE, în raport cu oferta făcută de Moscova, care invită imediat la intrare în Uniunea Euroasiatică. “În timp ce, pe de o parte, este o ofertă fermă, precisă, cu termene, Uniunea Europeană a fost ezitantă şi mi-am asumat ca la următorul Consiliu să ridic din nou această problemă”, a spus Traian Băsescu, precizând că, încă înainte de Vilnius, România, Polonia, ţările baltice au cerut înscrierea unei perspective europene în documentele propuse spre parafare Republicii Moldova şi Ucrainei.
Preşedintele Traian Băsescu a mai arătat că, poate acum, după evenimentele petrecute în regiune, “devenim mai pragmatici puţin, noi, cei care suntem în Uniunea Europeană”.
Traian Băsescu a mai spus că întâlnirea cu preşedintele Republicii Moldova vine într-un moment nu foarte fericit al regiunii, în care Federaţia Rusă, în “stilul istoric care a consacrat-o”, a anexat un teritoriu al unui stat suveran şi independent – Ucraina.
Preşedintele Traian Băsescu a mai afirmat, miercuri, după întâlnirea cu omologul său moldovean, că România aşteaptă de la Consiliul European de la Bruxelles „nu numai stabilirea nivelului de sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse, ca urmare a anexării ilegitime a Crimeii”, dar în mod categoric va aduce în dezbaterea Consiliului European şi situaţia Republicii Moldova.
“Uniunea Europeană trebuie să înţeleagă că semnalele care au venit de mult din regiune trebuie tratate cu atenţie, pentru că expertiza despre regiune se află aici, nu pe malul celălalt al Atlanticului, ci pe malul Mării Negre. Abordarea mea va fi, către colegii europeni: «Hai să nu credem niciodată, sută la sută, în promisiunile şi angajamentele Federaţiei Ruse», plecând de la premisa pe care noi o avem în analiză, şi am spus-o şi preşedintelui Timofti, că Federaţia Rusă nu se va opri aici”, a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele Băsescu a mai spus că momentul nu poate fi prezis, dar că situaţia din Crimeea este “doar un episod, după episodul Georgian” şi că ideea refacerii spaţiului Uniunii Sovietice este o idee pe care România o consideră “o realitate politică a modului în care se gândeşte regiunea, la Moscova”.
“Nu o spun pentru a jigni Federaţia Rusă, dar nici nu am dreptul să nu o spun, dacă o gândesc şi o analizăm, că există şi această polisiblitate”, a spus Băsescu, adăugând că va pune în discuţie la Consiliul European, la dineu, acolo unde se discută foarte liber, “dacă suntem pregătiţi pentru următorul pas”.
Nicolae Timofti: Am discutat despre importanţa semnării a Acordului de asociare cu UE
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a declarat, miercuri, la Iaşi, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre importanţa semnării cât mai curând a Acordului de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.
“Am convenit cu preşedintele Băsescu asupra impulsionării procesului de integrare europeană, în care este antrenată Republica Moldova. L-am rugat pe preşedintele Traian Băsescu să susţină la nivelul Uniunii Europene această dorinţă a Republicii Moldova”, a afirmat preşedintele Nicola Timofti.
El a mai spus că a împărăşit cu Traian Băsescu punctele de vedere referitoare la conflictul transnistrean, adăugând că interesul ambelor părţi este ca “atmosfera să rămână calmă, iar abordările să fie constructive”.