10 iunie, 2013

Președintele Traian Băsescu și-a expus luni părerea despre cum decurg cele două mari proiecte în care sunt angrenate în acest an autoritățile guvernamentale: revizuirea Constituției și regionalizarea.

Șeful statului a declarat la ceremonia de depunere a jurământyului de către judecătorii Curții Constituționale că singura rațiune pentru care Constituția ar fi trebuit revizuită este rezultatul referendumului din 2009, când alegătorii au votat un parlament unicameral cu maximum 300 de aleși.

”Aş privi spre viitorul apropiat. În mâinele CC va fi noua Constituţie a României. Nu preget să menţionez că în momentul de faţă şi-a pierdut rostul de a fi revizuită. Singurul element care a stat la baza revizuirii Constituţiei a fost legat de politica de simplificare a statului şi de a răspunde referendumului din 2009. (…) Vreau să subliniez, nu pentru că aş critica pe cineva, dar în faţa judecătorilor CC am obligaţia să spun ce gândesc. Revizuirea Constituţiei în baza referendumului din 2009 era singura justificare a acestei revizuire. Ceea ce se face în momentul de faţă nu are decât rostul de a complica funcţionarea statului. (…) Aş spune că revizuirea actuală reprezintă un risc de blocare a statului (…) Constituţia nu dă soluţii nici pentru familie, nici pentru referendum, nici pentru multe alte detalii. (…) Nu ştim unde vrem să ajungem exact”, a spus Traian Băsescu.


El a mai declarat că proiectul actual al Constituţiei „nu înseamnă simplificarea statului, şi complicarea lui”.

 Regionalizarea, cum se pregătește acum, crește, nu scade birocrația

Traian Băsescu și-a eprimat opinia și referitor la modul în care guvernul a anunțat că se face reorganizarea administrativ-teritorială a țării. Șeful statului a declarat că aceasta nu pare să ducă la simplificarea statului, ci la crearea unei noi birocrații.

”Acum, regionalizarea nu pare a duce la simplificarea statului, ci la crearea unor etaje intermediare, la o nouă birocraţie”, a spus Traian Băsescu.

Vicepremierul Liviu Dragnea explicase duminică, la o emisiune televizată, că regiunile vor avea o organizare funcțională deasupra instituțiilor județene, care se vor păstra.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: