Traian Băsescu: Primarii să nu intre într-un joc din care ieşirea nu poate fi decât într-o celulă - CursDeGuvernare.ro
marți

26 octombrie, 2021

Traian Băsescu: Primarii să nu intre într-un joc din care ieşirea nu poate fi decât într-o celulă

3 august, 2012

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a susţinut vineri că Guvernul vrea să mute la autorităţile locale responsabilitatea pentru ilegalităţile de la referendum, el atenţionându-i pe primari „să nu intre într-un joc din care ieşirea nu poate fi decât într-o celulă”.

„Îi atenţionez din grijă pentru ei. Să nu intre într-un joc care ar putea să îi ducă într-o celulă”, a afirmat Băsescu, citat de Mediafax.

El a adăugat că Guvernul încearcă să îi pună pe primari în „situaţia de infractori, pentru că ei au comunicat listele electorale anterioare”.


Băsescu a subliniat că primarii trebuie să procedeze corect, deoarece este vorba despre falsuri în condiţiile în care listele comunicate anterior nu vor corespunde cu cele care se vor face în prezent.

„Ar fi o încercare de a respinge responsabilitatea fraudării de la ei, de la Guvern, către primari, către cei pe care i-au avut în secţiile de votare. Îi pune pe primari în situaţia de infractori, pentru că ei au comunicat listele electorale anterioare (…) Apelul meu către administraţia locală este la corectitudine pentru că nişte băieţi deştepţi de la Palatul Victoria vor să împingă nota de plată la cei din teritoriu”, a argumentat Băsescu.

El a subliniat că parchetele au preluat integral, în urma sesizării Curţii Constituţionale, toate listele electorale, „inclusiv listele pe care s-a votat în secţiile electorale” şi că „vom constata multe sute de mii de români care nu au fost în ţară, dar figurează că au votat în satele lor”.

„Am constatat din comunicate publice că Parchetul General în urma sesizării CC adresată Guvernului s-a implicat în analiza a ceea ce s-a întâmplat la referendum. Eu sper că unul dintre motive este chiar legalitatea desfăşurării referendumului”, a spus Băsescu.


De asemenea, el a subliniat că principala sa prioritate în acest moment nu mai este revenirea la Palatul Cotroceni, ci „constatarea eventualelor procese de fraudare a referendumului”.

Băsescu a vorbit şi despre „primari stahanovişti care au procente de peste 100% participare la vot”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Domnul Rus, domnul Ponta, domnul Antonescu trebuie să le spună acestor primari ce au făcut, ce trebuie să facă şi ce urmează. (…) Şi eu sunt curios cum s-a putut ajunge în comune la vot de 170%”, a afirmat preşedintele suspendat, el menţionând şi că în judeţul Dolj au fost pe 29 iulie peste 70.000 de turişti care apar ca votanţi în listele suplimentare, în condiţiile în care în judeţul Braşov, cunoscut ca atracţie turistică, au fost numai 10.000 de turişti care apar cu voturi pe listele suplimentare.

„Cred că dincolo de problema credibilităţii ţării, loviturile pe care le primeşte România ca urmare a iresponsabilităţii tandemului Ponta-Voiculescu, la care îmi permit să adaug Rus-Crin Antonescu, aşa, ca să îi împerechem cumva, aduce prejudicii enorme ţării. Ponta, Antonescu, Voiculescu şi Rus sunt responsabili de respingerea oricărei şanse ca România să mai intre în Schengen, sunt responsabili, în calitate de artizani ai acestei acţiuni iresponsabile şi nedemocratice, de devalorizarea accelerată a monedei naţionale, ca urmare a instabilităţii politice şi sunt responsabili că România nu va putea deveni în această toamnă un partener credibil pentru discutarea bugetului 2014-2020 la Uniunea Europeană’, a afirmat Băsescu, în conferinţa de presă de la sediul său de campanie.

Ce a mai spus Băsescu:

  • Ca să demisionez trebuie să fiu în funcţie. Eu sunt suspendat. Din postura de suspendat nu pot demisiona.
  • Am constatat dincomunicate publice că Parchetul General s-a implicat în analiza a ceea ce s-a întâmplat la referendum.
  • Revenirea la Cotroceni nu mai e o prioritate. Pentru mine miza cea mai mare este demantelarea reţelelor de fraudare a proceselor electorale şi stabilirea responsabilităţilor pentru cei care după ce au organizat un referendum îl neagă ei înşişi. Nici nu mă interesează termenele Curții Constituționale.
  • Pentru sănătatea democraţiei în România, este esenţial ca acest referendum să fie analizat în toate detaliile lui din punct de vedere al legalităţii. Decizia de ieri a CC a fost generată de un chestor.
  • Suntem în cea mai penibilă situaţie în care poate fi un Guvern: organizează referendum, dă cifra, se termină şi când vede că n-a ieşit cum trebuie îl contestă. Situaţia, unică în UE, descalifică Guvernul României. Nu vom scăpa de efecte neplăcute.
  • Ponta, Antonescu, Voiculescu şi Rus sunt responsabili de respingerea oricărei şanse ca România să mai intre în Schengen, sunt responsabili de accelerarea deprecierii monedei naţionale şi că România nu va putea deveni la toamnă un partener credibil pentru discutarea bugetului 2014-2020 la UE.
  • Apelul meu către administraţia locală este la corectitudine, pentru că nişte băieţi deştepţi de la Palatul Victoria vor să împingă nota de plată la cei din teritoriu.
  • Pare a fi o încercare de a împinge responsabilitatea fraudării referendumului de la Guvern către primari şi cei din secţiile de votare. Presiunea pusă pe primari să modifice listele electorale îi pune pe primari în situaţia de infractori.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr