sâmbătă

27 aprilie, 2024

13 octombrie, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a dezvăluit, luni seara, într-un interviu acordat Realitatea TV, identitatea ofiţerului acoperit care candidează la Preşedinţie – acesta este, potrivit şefului statului, premierul Victor Ponta, care ar fi fost agent al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), între anii 1997 şi 2001.

Victor Ponta ar fi fost agent SIE, între anii 1997 şi 2001, aşa explicându-se saltul din cariera acestuia, de la proaspăt procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 (între 1995 şi 1998), la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (începând cu anul 1998).

Traian Băsescu a prezentat o reglementare care ar dovedi cum Victor Ponta a încercat să păstreze în siguranţă acest secret. Premierul a semnat anul acesta o modificare a unei Hotărâri de guvern din anul 2002. Actul de pe vremea lui Adrian Năstase cuprindea lista de informaţii secrete de stat. În anexă, printre altele, se preciza că personalul SIE este secret de stat.


Anexa HG din 2013 nu mai este secretă, precum cea din 2002, şi prevede că “personalul din domeniul informaţiilor informative, chiar şi după încetarea, în orice mod, a raporturilor de muncă sau serviciu”, aceasta fiind o extindere a actului din 2002, efectuata pentru a-l proteja pe premier.

Dacă premierul Ponta a fost ofiţer acoperit, el s-a aflat în incompatibilitate, deoarece Constituţia din 1991 (cea actuală a intrat în vigoare în anul 2003), prevedea la articolul 131: “Funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior”.

Potrivit preşedintelui, Victor Ponta nu este singurul vinovat în această ilegalitate: „A făcut o greşeală şi serviciul, că l-a recrutat, şi el, că a acceptat”.

Victor Ponta ar trebui să recunoască cinstit fosta sa calitate de ofiţer acoperit, întrucât altfel se va afla sub dublă comandă: „Îi va rânji ofițerul lui, când va fi preşedinte. Că îi rânjeşte acum, când este prim-ministru, încă mai merge”, a adăugat Traian Băsescu.


HG din 2013 a fost iniţiată de fostul şef SIE, Teodor Meleşcanu , candidat şi el la Preşedinţie, şi semnată de Victor Ponta.

Preşedintele nu crede că actul din 2013, care demonstrează “intervenţia politicului în treaba serviciilor”, a trecut cu adevărat prin Guvern. Hotărârea trebuia să fie discutată şi în CSAT (care este condus de şeful statului), dar acest lucru nu s-a întâmplat, a explicat Traian Băsescu.

Prin această HG, a mai afirmat Traian Băsescu, “a fost vulnerabilizat un serviciu”. “Au evitat CSAT şi totul pentru ca Ponta, în înţelegere cu Meleşcanu, să acopere trecutul lui Ponta”.

“Meleşcanu a făcut un joc politic”

Întrebat de Rareş Bogdan dacă Teodor Meleşcanu este complicele premierului, şeful statului s-a declarat convins de acest lucru:

”După ce am aşteptat un timp, am deschis o corespondenţă oficială cu domnul Meleşcanu. L-am întrebat dacă în guvern există ofiţeri acoperiţi sau foşti ofiţeri acoperiţi. Şi mi-a răspuns că e secret de stat, neţinând cont că preşedintele are acces la orice secret de stat. S-a creat un precedent uriaş. Preşedintele cere informaţie despre acoperiţi în Guvern. Niciodată n-am cerut listă de acoperiţi în serviciu, sunt treburile lor. Dar ambele servicii le-am întrebat cu privire la membrii Guvernului. Întotdeauna. Din acel moment nu am mai avut încredere în ce îmi spune Meleşcanu, pentru că n-am ştiut abordarea politică. N-am vrut să mai fac un scandal, să trimit la Parlament cererea de revocare, s-a dus singur în campanie”, a acuzat preşedintele.

“M-a deranjat cumplit jocul politic, un om pe care l-am numit politic şi am avut încredere în el, domnul Meleşcanu, a ajuns să facă un astfel de joc, târând serviciul într-o acţiune politică de dragul de a acoperi un politician”, a mai adăugat Traian Băsescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: