miercuri

27 martie, 2024

21 martie, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a spus vineri, în conferinţa de presă în urma Consiliului European, că sancţiunile împotriva Rusiei nu pot fi evitate, în cazul în care situaţia se agravează, chiar dacă au ccosturi foarte mari.

„Dau un exempli, nu aş vrea să fie titlu, cam aşa a început şi al doilea război mondial. (…) Există riscul ca neaplicarea unor măsuri în timp util să ducă la consturi infinit mai mari”, a spus şeful statului.

Acesta a preciizat că UE nu caută luare unor astfel de măsuri, că „nu are niciun interes să dezechilibreze Rusia”, dar că „sunt situaţii care nu pot fi tolerate, deoarece produc costuri şi mai mari”.


Traian Băsescu a precizat că trecerea la faza a treia a impunerii de sancţiuni ar avea loc în cazul în care Rusia ar înainta şi ar ocupa estul Ucrainei. Şi nu înainte de a se discuta cu fiecare stat membru. „Pentru că sunt state care au probleme, iar la momentul aplicării etapei a treia, dacă va fi cazul, pierderile pentru statele membre să fie cât mai mici”, a explicat preşedintele Băsescu.

Acţiunile fazei a treia ar viza, potrivit preşedintelui, îngheţarea activelor oamenilor de afaceri ruşi pe tot teritoriul UE, încetarea oricărei cooperări bancare şi financiare, restricţionarea importurilor de energie şi interzicerea importurilor de armament.

România nu ar fi prea mult afectată de efectul sancţiunilor ecconomice impuse Rusiei

Preşedintele României crede că ţara noastră nu ar suporta foarte greu efectele sancţiunilor impuse Rusiei, spre deosebire de alte state membre. „Noi nu avem o dependenţă energetică insuportabilă faţă de Rusia, avem circa un miliard de metri cubi de gaze în rezervă, la un consum de 34 de milioane de metri cubi şi în care avem o producţie zilnică de circa 31 de milioane de metri cubi”, a spus Traian Băsescu.

Problema care se pune este ce capacităţi deţine România să furnizăm energie de completare Bulgariei sau Ungariei, ţări aflate în dificultate.


„România ar trece uşor peste acest tip de sancţiuni. Spre exemplu, e suficientă închiderea unui combinat de îngrăşăminte şi suntem pe balanţă echilibrată zilnic, cât extragem atât consumăm”, a mai spus preşedintele.

Semnarea acordului de asociere al Republicii Moldova, posibilă chiar în mai

Preşedintele a afirmat că acordul de asociere UE-Republica Moldova va fi semnat cel târziu în luna iunie, deşi a avansat ca termen şi luna mai. Există însă, în aceste condiţii, probleme tehnice, de pregătire a tuturor documentelor, dar nu s-ar putea convoca un Consiliu. Dacă data semnării ar fi în mai, sar face la nivel de ambasadori.

”Pentru noi e important că am constatat deschidere, toţii şefii de stat şi de guvern au fost de acord cu această decalare”, a spus Traian Băsescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: