cursdeguvernare

luni

16 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Traian Băsescu: DNA tot arestează primari, dar cu Năstase, Mitrea, Păcuraru nu reușesc dosarele

9 ianuarie, 2012

Președintele Traian Băsescu a spus luni că procurorii anticorupție arestează primari, dar nu au același succes împotriva marii corupții, nominalizând dosarele social-democraților Adrian Năstase și Miron Mitrea și pe al fostului liberal Paul Păcuraru. Șeful statului a criticat și judecătorii care au decis ca statul să plătească anumite drepturi bugetarilor, iar recent CEDO a dat câștig de cauză Guvernului.

Băsescu a intervenit telefonic, la solicitarea sa, într-o emisiune la Realitatea TV, pe marginea noii legi a sănătății, fiind întrebat despre suspiciunile pe care criticii proiectului le au în condițiile nivelului ridicat al corupției din România.

”Dacă aș spune că nu există corupție în România, ați râde și dumneavoastră și eu aș râde. Sigur că există corupție și asta vedem la tot pasul. DNA-ul tot arestează primari, nu reușește cu înalta corupție, cu Năstase (fostul premier Adrian Năstase – n.r.), cu Mitrea (fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea), cu Păcuraru (fostul ministru liberal al Muncii Paul Păcuraru – n.r.) nu reușesc dosarele, dar altfel sunt extrem de eficienți. Deci e proba că avem corupție, mai ales că sunt și condamnări”, a spus Băsescu, la Realitatea TV.


El a subliniat, însă, că parchetele funcționează în România, iar acest lucru ar putea garanta că sistemul de sănătate nu va fi fraudat ca urmare a prevederilor viitoarei legi a sănătății, care dă sectorului privat acces la fonduri publice într-o mai mare măsură.

”Deci există și la noi, dar nu sunt de acord că România este cea mai coruptă țară, cum ne place să ne spunem, dimpotrivă, vă pot spune că instituțiile statului român devin tot mai eficiente împotriva corupției și e foarte bine. Dar nici nu putem să spunem că dacă vrem să facem o lege, având în vedere că e posibil să fie corupție mai bine nu o facem, stăm cu sistemul de sănătate așa cum e, nu e posibil să avem această abordare. Funcționarea parchertele garantează. Fie că ești primar, care crezi că ești pe viață, ministru care crezi că ești pe viață, nu mai este comod”, a spus Băsescu.

”Dacă mă uit ce e în UE, să știți că sunt țări mai corupte decât România, dar asta nu mă încălzește, deci uitați-vă ce a descoperit Fiscul italian numai pe data de 29 decembrie. Uitați-vă care e situația în Grecia și încă, dacă vă uitați, acum câteva săptămâni a fost un mare scandal cu vreo 80 de companii americane care făcuseră evaziune fiscală câțiva ani, fentaseră fiscul american”, a mai arătat șeful statului.

De asemenea, Traian Băsescu a făcut referire și la o recentă decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a considerat, în cazul a doi bugetari, că Guvernul a respectat drepturile omului atunci când a redus salariile din sectorul public cu 25%.


În acest context, șeful statului i-a acuzat de ”corupție transaprentă” pe judecători că, în perioadă de criză, ar fi hotărât ca Guvernul să le plătească bugetarilor anumite drepturi în valoare totală de peste 2 miliarde de euro cu riscul prăbușirii statului.

”Hotărârea CEDO de vineri a spus că statul român a fost îndreptățit să apere echilibrele macroeconomice și acum nu știu ce vor face domnii judecători care au tot pus statul român să plătească vreo 9 miliarde și ceva de RON în perioadă de criză profundă. E, asta nu e corupție? Dar e una transparentă. E una prin care oameni care au putere spun: <Nu, statule, vreau să te prăbușești, dar îți iau banii ăștia și îi distribui cum vreau eu, nu cum ai stabilit tu, Parlament și tu, Guvern>. Nu-i corupție? Dar o facem în numele demagogiei. OK, bun”, a spus Traian Băsescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: