19 octombrie, 2017

IMM-urile sunt cele mai numeroase printre cele peste 100 de companii americane participante la misiunea comercială Trade Winds, lansată joi, la Bucureşti, de Departamentul de Comerţ al SUA.

Companiile mici şi mijlocii se alătură numelor sonore precum IBM, Bell Helicopters, Raytheon, General Dynamics, Kestral, Harris Corporation.

„Clasa de mijloc şi antreprenorii emergenţi fac Europa de Sud-Est să se remarce ca destinaţie pentru investitorii americani”, a declarat Dale Tasharski, adjunctul asistentului secretarului pentru Europa din Departamentul Comerţului al SUA..


Şi, „România este cel mai puternic aliat şi prieten al SUA, în această parte a lumii”, a spus la rândul lui Hans Klemm, ambasadroul american la Bucureşti.

Domeniile de activitate ale firmelor venite la București din 29 de state americane acoperă  toate sectoarele industriale , de la software, hardware, până la space intelligence, echipamente militare şi medicale.

Totodată, peste 50 de firme românești caută oportunități de colaborare cu aceeași ocazie, potrivit datelor Guvernului român.  În România se va concentra mare parte din cele circa 700 de contacte business-to-business  programate pe parcursul misiunii Trade Winds, care va continua în Bulgaria, Croaţia, Grecia şi Serbia.

„Firmele americane sunt aici ca să vândă, desigur, dar și pentru a iniția parteneriate, prin proiecte joint-venture, care să continue procesul”, spune oficialul unei mari corporțații americane.

Oferta română


În România, companiile americane sunt interesate mai ales de domeniul energetic, de procesul de digitalizare al economiei, de domeniul sănătății, infrastructură, dar şi de e – commerce, potrivit lui Dale Tasharski.

„Avem în România foarte multe de oferit de la potenţial în zona de agricultură, până la potenţialul extraordinar în industria high-tech, în IT”, a declarat premierul Mihai Tudose, în deschiderea evenimentului.

Energia ocupă primul loc în mesajul trimis de preşedintele României Klaus Iohannis: „Domeniul energiei ţării noastre are un foarte mare potenţial, care trebuie explorat într-un mod eficient, astfel încât contribuţia României la securitatea energiei în Europa Centrală şi Sudică să fie consolidată”.

Oficialii români şi americani au evocat progresele prezenţei americane din ultimele săptămâni prin Ford, Raytheon şi General Dynamics. Acordurile din România ale acestor companii „sunt simbolice pentru oportunităţile ce se deschid companiilor interesate să investească în această parte a lumii”, potrivit ambasadorului SUA, Hans Klemm.

Provocările

Au fost însă amintite, cu titlul de „provocări”, și problemele , printre care „divergențe de standarde de reglementare ne-necesare”, potrivit reprezentantului Departamentul Comerţului al SUA, Dale Tasharski.

„Cel mai bun lucru pe care îl poate face România pentru a încuraja firmele americane să investească aici este să asigure un climat de afaceri pozitiv, transparent, predictibil, stabil”, a spus şi Hans Klemm.

Totodată, „continuăm să încurajăm viitorul democratic al României, valorile democratice şi consolidarea instituţiilor democratiei. Şi, o componentă importantă este susţinerea puternică a luptei împotriva corupţiei, o luptă incredibilă în ultimii 15 ani, pe care preşedintele meu a aplaudat-o şi pe care SUA s-au angajat să o susţină”, a adăugat ambasadorul american.

Misiunea comercială Trade Winds din acest an s-a concentrat pe potenţialul Europei de Sud-Est, cu cele 60 de milioane de consumatori, după ce a fost anul trecut în Chile şi în Africa de Sud. Ediţia de la Bucureşti este a X-a, programul susţinând dirrct exporturi americane de 240 de milioane de dolari.
âneşti, prilej pentru dezvoltarea unor proiecte comune.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: