Tinerii din statele OECD care intră acum pe piaţa muncii se vor pensiona la 67 de ani, indiferent că sunt bărbaţi sau femei, şi vor avea pensii mai mici decât cele ale generaţiilor anterioare, este principala concluzie din Raportul 2013 al OECD privind pensiile, lansat marţi, la Bruxelles.
Majoritatea statelor OECD vor avea în 2050 vârsta de pensionare fixată la 67 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, ceea ce înseamnă, comparativ cu reglementările din prezent, o creştere medie cu 3,5 ani a vârstei legale pentru retragerea din activitate a bărbaţilor şi cu 4,5 ani, în cazul femeilor.
„Guvernele trebuie să facă mai mult pentru a încuraja oamenii să lucreze mai mult şi să contribuie mai mult, pentru a se asigura că beneficile pe care le vor primi vor fi suficiente pentru a preveni sărăcia la bătrâneţe şi pentru a-şi menţine standarul de viaţă şi după retragere, se spune în analiza realiza de Comisia Europeană pe marginea Raportului OECD.
Pensii mai mici
Îmbătrânirea populaţiei duce la creşterea cheltuielilor cu pensiile, iar reformele de până acum nu au reuşit să ofere soluţii reale pe termen lung, în cazul sistemelor publice de pensii.
Efectele creşterii longevităţii, pe de o parte, şi ale declinului ratei fertilităţii, pe de altă parte, vor face ca generaţiile viitoare să aibă pensii mai mici decât cele existente acum.
Oamenii vor munci mai mult, dar asta nu înseamnă însă că se vor putea conserva raporturile de acum dintre venituri şi pensii.
Potrivit calculelor OECD, persoanele cu salarii mici vor avea pensii reprezentând 70% din veniturile obţinute în timpul activităţii, persoanele cu venituri medii vor primii pensii reprezentând aproximativ 54% din veniturile lunare, iar cu salarii mari în anii activi vor avea beneficii de 48% din venituri.
Cei din urmă, în pofida faptului că vor înregistra cea mai mare scădere a veniturilor, vor fi mai puţin vulnerabili, întrucât dispun de economii substanţiale, spre deosebire de celelate două categorii.
Cei care se vor pensiona fără a avea completă perioada de contribuţie, mai spune Raportul, vor avea probleme în obţinerea unor sume suficiente de la sistemul public de pensii.
Pensiile în PIB
În statele OECD, cheltuielile cu pensiile publice vor creşte de la o medie de 9% din PIB-ul ţării, în 2010, la 12% din PIB, în 2050.
Îmbătrânirea
Media anilor pe care locuitorii statelor OECD îi trăiesc la pensie este de de 22,5 de ani, la femei, şi de 18 ani, la bărbaţi.