joi

20 iunie, 2024

20 noiembrie, 2019

Ioan Sorin Buţă, patronul firmei care a făcut deratizarea în blocul de pe Strada Mioriței nr. 8, Timișoara, a fost arestat preventiv, miercuri, anunță un comunicat al Parchetului General. El este acuzat de ucidere din culpă și trafic de produse sau substanțe toxice în formă continuată (trei acte materiale), ambele în concurs real, după ce trei persoane au murit și alte 28 sunt internate din cauza neurotoxinelor folosite la deratizarea din blocul respectiv.

Substanța, extrem de toxică și pentru care nu există antidot, nu este autorizată de Autoritatea Națională Sanitar – Veterinară și a fost cumpărată de pe piața neagră.


De asemenea, Ministerul Sănătății a decis miercuri ca o echipă de control alcătuită din reprezentanţi ai Inspecţiei Sanitare de Stat să se deplaseze la Timişoara pentru a verifica toate documentele existente în acest caz, dar şi activitatea Direcţiei de Sănătate Publică.

În locuințele unde s-a făcut deratizarea, specialiștii au început decontaminarea fiecărui obiect și a tuturor suprafețelor.

Comunicatul Parchetului General:

Din cuprinsul ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale rezultă că inculpatul, în data de 15.11.2019, între orele 10.00-13.00, în data de 16.11.2019, în jurul orei 13.30, precum și în dimineața zilei de 18.11.2019, în calitate de administrator al unei societăți comerciale din Timișoara, a efectuat activități de deratizare în trei imobile diferite de pe raza Municipiului Timișoara, scop în care a folosit fără drept insecticidul cu denumirea ”Delicia – GASTOXIN”, sub formă de tablete, produs omologat în România de Ministerul Agriculturii ca produs de protecția plantelor, ce conține o substanță foarte toxică (fosfura de aluminiu, concentrație 56%), fără a avea autorizație de utilizare eliberată de către Autoritatea Națională Fitosanitară, activități în urma cărora gazul toxic emanat de către insecticid în contactul cu aerul s-a răspândit la apartamentele locuite dintr-unul din imobilele respective, alăturate celor în care a fost folosite substanța toxică, conducând apoi la decesul a trei victime (doi minori și un adult).


În data de 18.09.2019, inculpatul a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Timișoara, care a admis cererea şi a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

Cercetările continuă în cauză, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt și de drept.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: