duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 decembrie, 2018

Theresa May – care tocmai a supraviețuit unei tentative de debarcare de la conducerea guvernului – încearcă să obţină joi, la Bruxelles, garanţii cu privire la acordul Brexitului, scrie The Guardian.

Liderii europeni se declară pregătiţi să o sprijine să convingă Parlamentul să voteze acordul Brexit, dar exclud să renegocieze prevederile acestui document.

Theresa May a câştigat miercuri seara încrederea Partidului Conservator de a rămâne în continuare prim-ministru, cu 200 de voturi pentru şi 117 împotriva. În urma ”referendumului” intern, Theresa May nu va mai putea fi contestată în partid timp de un an.


Numărul mare de voturi împotrivă dat de membri partidului său ar putea fi un semn de îngrijorare pentru premier, fiind mult mai mare decât era aşteptat. Scrutinut intern a fost convocat după ce premierul, nesigur pe rezultatul votului, a decis luni să amâne votul programat marți în Parlamentul britanic pe acordul Brexit.

Premierul britanic urmează să vorbească joi după-amiaza în faţa omologilor săi din statele membre ale Uniunii Europene (UE), reuniţi într-un summit de două zile. Cei 27 se vor concentra ulterior, joi seara, asupra evaluării a ”ceea ce pot să-i ofere” ca sprijin, a anunţat un reprezentant european citat de AFP.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a transmis liderilor că UE vrea ”să o ajute” pe Theresa May, deşi nu se ştie cum. ”Marja este extrem de îngustă, va fi un exerciţiu de comunicare”, a mărturisit miercuri un diplomat de rang înalt dintr-un stat membru.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Europenii vor putea să-i ofere premierului Theresa May un text de ”clarificare” cu privire la relațiile viitoare între părți, care ”nu va fi juridic constrângător”, a afirmat un alt reprezentant european.


Liderii europeni au repetat, atât la Bruxelles, cât şi în statele membre, că este exclus să se renegocieze termenii divorţului negociat vreme de 17 luni.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: