vineri

26 aprilie, 2024

20 martie, 2020

Numărul testelor prelucrate a crescut spectaculos în ultimele 24 de ore, cu peste 3.311 (+aproape 67%), de la 4.973, la 8.284 teste, conform datelor anunțate vineri de Grupul de Comunicare Strategică.
De vineri, se apelează și la clinici private pentru teste. Alte clinici private au demarat testări la cerere pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, cu programare, contra cost, 350 de lei într-unul dintre cazuri.

Aceste testări la cerere nu se fac pentru cazurile suspecte, cazuri definite de Centrul National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică România, pe baza definiției date de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC):

1.Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel puțin unuia dintre următoarele: tuse, febră, durere in gat, dificultăți în respirație);


2.Unul dintre următoarele criterii epidemiologice, în ultimele 14 zile:

  • Contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19;
  • Călătorie internațională (indiferent de țară).

În cazul acesta, a explicat clinica respectivă, persoana suspectă, conform definiției, dar asimptomatică, trebuie să rămână în autoizolare 14 zile, după ce a anunțat Direcția de Sănătate Publică. La final, se ia de la DSP documentul privind ieșirea din autoizolare și se poate face testul la clinica privată, pentru a vedea dacă persoana respectivă a avut coronavirus asimptomatic.

Autoritățile le fac testări celor cu simptome care se înscriu în definiție, nu asimptomaticilor.

Testele din clinici private sunt făcute doar persoanelor care nu au fost în străinătate și nici nu au fost în contact cu infectați.

Adrian Streinu-Cercel a cerut celulei de criză de la MAI să reglementeze acest segment de activitate


Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecționase Matei Balș, a declarat pentru cursdeguvernare.ro că astfel de teste se pot face dacă există autorizarea impusă de lege.

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a avertizat furnizorii de servicii medicale că au fost identificate două tipuri de teste falsificate, puse ilegal pe piață, fără a îndeplini cerințele legale:

  • 1. Coronavirus 2019-nCov.Gen diagnostics test of Coronavirus, producator TATAA Biocenter AB, Suedia;
  • 2. COVID-19 IgM/IgG Antibody Rapid Test Kit (Immunochromatography)- Analyte:COVID-19 IgM Antibody and COVID -19 IgG Antibody Cassette, producator Guangzhou Medsinglong Medical Equipment Co., Ltd., China

Adrian Streinu Cercel spune că a avertizat de mai mult timp celula de criză de la MAI în legătură cu testele din privat și a cerut reglementarea lor.

Clinicile private nu pot însă eluda legislația. Dacă rezultatul efectuat într-o clinică privată este pozitiv și nu anunță autoritățile, ele riscă încadrarea la articolul de zădărnicire a combaterii bolilor, articol din Codul Penal pe baza căruia au fost deschise aproape 100 de persoane.

Autoritățile trebuie să reglementeze confidențialitatea datelor medicale, în situația epidemiei, în opinia unui oficial din Ministerul Sănătății.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: