duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 ianuarie, 2022

Testarea Covid-19 a elevilor va fi suspendată și săptămâna viitoare, întrucât achiziția testelor a fost contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), a anunțat miercuri secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

În acest moment, Inspectoratul General de Urgență (IGSU) nu mai deține niciun test pe stoc, a explicat oficialul:

„Din păcate, am fost anunțați… de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate că achiziția privind testele Covid din salivă pentru școli a fost contestată la CNSC de către una din firmele participante.


Asta ne obligă să nu mai semnăm niciun contract până iese prima decizie a primei instanțe. Dar IGSU, care semnează aceste contracte subsecvente pe baza licitației făcută de ONAC, nu va putea semna din păcate contractele subsecvente săptămâna asta, până se pronunță CNSC și sperăm să avem pronunțarea cu celeritate în acest sens și atunci vom continua. Deci, săptămâna asta nu mai semnăm! (…)

Deci, în ce privește testele pentru școli, depindem de decizia pe care o va lua CNSC, care poate spune că se poate continuă sau poate solicită reevaluarea.

Asta este problema cu care ne confruntăm la acest moment pentru această săptămână și poate începutul săptămânii viitoare.

Lotul contestat era cel cu livrare rapidă, celelalte sunt cu livrare peste 2 săptămâni. Acum, în stocurile IGSU nu există teste.”


După decizia CNSC, nu se știe dacă testele pentru elevi vor putea fi livrate în mod continuu în școli, a mai spus Raed Arafat, din cauza unor noi posibile întreruperi pe lanțul de aprovizionare din China:

„O altă problemă este că, China intră în noul an, vor avea o vacanță care de regulă înseamnă 3 – 4 săptămâni, toate aceste teste vin de acolo în mare parte, așa că este posibil să avem și probleme cu lanțul de aprovizionare și transport.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Va trebui să contractăm cât mai repede după ce trecem de faza de acum”.

Autoritățile vor face o analiză privind eficacitatea și corectitudinea cu care au fost efectuate testele în școli sau la domiciliu, a mai anunțat Raed Arafat. În urma acestei analize este posibilă modificarea procedurii: „Se va face o analiză – ajustare, schimbare de mod de aplicare sau să spui după o perioadă că nu se mai fac. O analiză poate să vină cu orice răspuns. Acum nu s-a discutat când se va face acest lucru. Trebuie date din teren- câți copii au fost depistați, dacă testele se fac corect la domiciliu, să fim siguri că testele care se dau sunt folosite eficient, cu rezultat, să nu fie doar o chestie de formă”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: