vineri

19 aprilie, 2024

21 octombrie, 2012

O părere personală, nu mă ocup de asemenea analize: cred că momentul care a declanşat toată această evoluţie negativă a imaginii noastre a fost acela în care Curtea Constituţională a transmis Comisiei de la Veneţia o plângere referitoare la adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă care tăia din prerogativele CC. Eu cred că de aici s-a declanşat totul, pentru că partenerii noştri – nu-i interesează, şi ei au lupte politice interne, ei înţeleg foarte bine că e competiţie politică, că e bătălie, dar consideră că există anumite principii fundamentale de funcţionare a unei societăţi democratice, care trebuie respectate – principiul separaţiei puterilor, a echilibrului între puteri” – a declarat directorul Serviciului de Informații Externe, Teodor meleșcanu, duminică, la emisiunea ”După 20 de ani” de la ProTv.

Referitor la implicarea serviciului în gestionarea imaginii României în criza politică din această vară, Meleșcanu spune că SIE nu are atribuții în acest sens.

„Prevederile legale, în special Legea 1/1998 care reglementează funcţiile Serviciului ne definesc pe noi ca singurul serviciu naţional care acţionează în străinătate pentru apărarea valorilor fundamentale ale statului român şi sprijinirea priorităţilor României în materie politică, economică. Din punctul meu de vedere, trebuie înţeles că noi nu suntem o agenţie de PR, de promovare, suntem un serviciu de informaţii, de spionaj şi obiectivul nostru e culegerea de informaţii care să fie prezentate decidenţilor politici” – a spus Meleșcanu. „Dacă ni s-ar fi solicitat oficial să ne implicăm într-o asemenea operaţie, putem să o facem cu mijloacele de care dispunem, dar acest lucru nu ni s-a solicitat” – a adăugat el.

Alte declarații ale directorului SIE


Despre relația cu Crin Antonescu ca președinte interimar și despre acuzațiile pe care acesta le-a adus SIE:
” (Crin Antonescu – n. red) Nu m-a chemat niciodată. O singură dată, după instalarea la Cotroceni, am avut o discuţie foarte generală în care i-am explicat care sunt competenţele noastre şi ce facem, după care bineînţeles am continuat să furnizăm, potrivit procedurilor noastre, informaţiile necesare pentru preşedintele interimar şi pentru primul ministru şi ceilalţi membri ai Guvernului”.

„Din ziua în care domnul Crin Antonescu a venit la Cotroceni, tot ce a însemnat informarare pentru preşedinte a mers la Cotroceni în continuare, schimbându-se numele de pe plic”

„Lucrul care pentru mine este cel mai ingrat este ca pe de-o parte să ceri oamenilor care lucrează în instituţie să respecte principiul neimplicării politice, să nu se implice în niciun fel în bătăliile politice din ţară, nu numai direct, dar nici măcar prin exprimarea de opinii personale, şi pe de altă parte să văd că se reproşează serviciului implicarea politică”

„Suntem un serviciu de informaţii, de spionaj, şi obiectivul nostru este culegerea de informaţii care să fie prezentate decidenţilor politici”.


„Din fericire pentru unii decidenţi politici din România, serviciile partenere cunosc mult mai bine activitatea noastră şi ceea ce facem, deci în această perioadă, pot să vă spun foarte deschis că am primit doar foarte multe încurajări şi foarte multe oferte de sprijin, în a ne menţine această linie de neimplicare politică a serviciului, de o parte sau de alta, şi de continuare a activităţii noastre clasice”.

Despre plecarea premierului Victor Ponta din ultima ședință a CSAT:

„A fost o dispută legată de introducerea pe ordinea de zi a unui punct, dar nu mi s-a părut că e o temă fundamentală” – a spus Teodor Meleșcanu, lăsând să se înțeleagă că a fost vorba de punctul referitor la punerea în vigoare a unei diplomații publice, menite să atenueze prejudiciile de imagine a țării în Uniunea Europeană.

„Nu cred că e o problemă dacă discuţiile în CSAT sunt în contradictoriu, dimpotrivă. E vorba de interese mult prea mari ca să credem că numai unul dintre noi, sau o anumită parte dintre noi, are dreptate. Discuţiile trebuie să fie până la urmă discuţii foarte deschise, dar şi cu dorinţa de a ajunge la o concluzie comună”

Despre riscul accentuării crizei din zona euro și problema României:

„Evaluările pe care le-am făcut noi sunt foarte simple. Există la ora actuală o decizie politică fermă a marii majorităţi a ţărilor din Uniunea Europeană, membre ale zonei euro, în primul rând a Germaniei, de a găsi soluţii pentru păstrarea acestei monede, inclusiv toate măsurile care au fost luate”.

„Evident că tot ce se întâmplă în zona euro este pentru noi o prioritate maximă. (…) Criza va mai dura, va depinde foarte mult de capacitatea guvernelor naţionale de a gestiona această chestiune (…) Dacă nu se va rezolva într-un an sau doi, există din ce în ce mai puţine şanse ca aceasta să fie depăşită”.

„Reduci cheltuielile pentru a echilibra bugetul ca să nu ai dificultăţi de finanţare sau să nu te coste prea mult această finanţare, dar la un moment dat nu prea mai ai de unde tăia. Nu poţi doar să tai, trebuie să ai şi nişte măsuri proactive de relansare economică, să generezi venituri pentru că altfel nu vom putea rezista foarte mult” – a spus Meleșcanu referinduse la faptul că deciziile europene se vor aplica și în cazul României.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: