Premierul Viorica Dăncilă a vorbit astăzi, în debutul ședinței de Guvern, despre discuțiile pe care le-a avut la Bruxelles cu grupurile politice din Parlamentul European.
„Discuția despre încălcarea statului de drept în România este o temă falsă, eminamente politică, și am adus argumente în acest sens. Cât privește modificările aduse în domeniul justiției, acestea s-au făcut cu respectarea valorilor europene, în acord cu directivele europene, cu deciziile CCR, cu jurisprudența CEDO și cu recomandările Comisiei de la Veneția”, a spus Viorica Dăncilă.
„În ceea ce privește subiectul protestului din 10 august, am arătat că la ora actuală este în curs o anchetă și că în fața legii toți trebuie să fim egali. Dacă au existat depășiri ale cadrului legal, fie de o parte, fie de cealaltă, cei vinovați vor răspunde. Am toată încrederea că rațiunea va reuși să învingă în toate aceste manipulări sau zvonuri menite să inducă o percepție greșită despre modul în care România abordează principiile statului de drept, principiile și valorile europene”, a mai precizat premierul.
Viorica Dăncilă a omis să menționeze discuțiile legate de organizarea referendumul pentru familie.
Poziția exprimată de premier este contrazisă de mesajele transmise miercuri de liderii grupurilor politice reprezentate în Parlamentul European.
(Citiți și: Eșec răsunător al acțiunii de lobby PSD la Bruxelles)
Manfred Weber, liderul grupului popularilor europeni (PPE), cel mai mare grup din Parlamentul European, a declarat după întâlnirea cu Viorica Dăncilă că este „foarte îngrijorat de situația din România”.
Mesajul ALDE a fost anticipat de la București de către europarlamentarul olandez Matthijs van Miltenburg, care s-a întâlnit cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Concluzia discuțiilor, postată de europarlamentar pe Twitter: „Nu există răspunsuri din partea domnului Tăriceanu, doar perdele de fum”.
Europarlamentarii socialiști au reproșat premierului Dăncilă că nu a informat grupul politic despre organizarea referendumului pentru familie și au transmis că demersul contravine atât standardelor UE cât și poziției oficiale a S&D în chestiune.