marți

16 iulie, 2024

6 iunie, 2024

Tehnologia AI ar putea aduce beneficii economice semnificative, prin creșterea semnificativă a productivității, și ar putea contribui la relansarea economiei mondiale într-un moment în care perspectivele de creștere pe termen mediu sunt cele mai slabe din ultimele decenii.

Ea vine, însă, la pachet cu o incertitudine considerabilă și cu un risc ridicat de a exacerba viitoarele crize economice, avertizează Gita Gopinath, First Deputy Managing Director.

Până acum, cele mai multe avertismente s-au concentrat asupra securității, confidențialității, dezinformării și preocupărilor etice.

Tehnologia AI va exacerba crizele economice


Adoptând o perspectivă economică, Gita Gopinath a vorbit la summitul AI for Good Global, organizat la Geneva, despre riscul ca această tehnologie să exacerbeze crizele economice.

Economia mondială va cunoaște o nouă recesiune, acest lucru este sigur, a spus ea, iar utilizarea pe scară largă a inteligenței artificiale ar putea transforma o recesiune obișnuită într-o criză economică profundă și prelungită, provocând perturbări pe scară largă pe piețele forței de muncă, pe piețele financiare și în lanțurile de aprovizionare.

Experiența lumii în domeniul automatizării și al piețelor muncii din ultimele decenii reprezintă, într-un fel, o avertizare că așa va fi. Când economia este solidă, întreprinderile sunt mai dispuse să investească în noi tehnologii și să păstreze lucrătorii.

Dar când economia se prăbușește, companiile renunță la muncitori pentru a reduce costurile și s-ar putea să nu revină niciodată la nivelurile anterioare de angajați.


„În următoarea recesiune, AI este probabil să amenințe o gamă mai largă de locuri de muncă decât în ciclurile trecute, inclusiv locuri de muncă cu calificare superioară”, a spus adjunctul directorului general al Fondului Monetar Internațional, subliniind că vorbește despre un risc, nu face o predicție.

„Rezultatul ar putea fi pierderi fără precedent de locuri de muncă”, cu lucrători strămutați pe termen lung, care nu au competențe potrivite pentru o economie centrată pe inteligență artificială.

În afara preocupărilor pentru securitate, este nevoie de un efort serios pentru protejarea economiei bazate pe AI

Companiile financiare care folosesc strategii de tranzacționare bazate pe inteligența artificială ar putea „să se lupte să răspundă” unor astfel de condiții economice fără precedent, a spus Gopinath.

Ar putea deveni rapid și simultan excesiv de conservatori și să reechilibreze portofoliile către active sigure”, a spus Gopinath.

În mod similar, lanțurile de aprovizionare bazate pe inteligență artificială ar putea provoca greșeli de prognoză care provoacă fluctuații uriașe ale stocurilor și producției. „Acest lucru ar putea cauza întârzieri paralizante și o penurie de provizii esențiale în economia globală”, spune Gopinath.

„Majoritatea eforturilor internaționale de a atenua riscul AI sunt direcționate în prezent către preocupările legate de securitate, confidențialitate, etică și dezinformare”, „dar avem nevoie și de un efort internațional serios pentru a proteja economia bazată pe inteligență artificială”, a mai spus oficialul FMI.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: