joi

28 martie, 2024

1 iunie, 2020

Taxa pe marile afaceri plănuită de Comisia Europeană CE ar urma să fie aplicată la circa 70.000 de mari companii europene și ar fi motivată de accesul acestora la piața unică, potrivit comisarului european pentru buget, Johannes Hahn (foto), citat de Financiale Times și Agerpres.

Taxa pe accesul la piața unică este una din seria de taxe pe care CE le-a propus săptămâna trecută, pentru a obţine resursele necesare pentru programul de relansare economică de 750 de miliarde de euro, din care 500 de miliarde ar fi granturi.

Johannes Hahn a spus că nu există alte alternative decât a da Comisiei Europene noi surse de venituri directe (sau propriile resurse), prin care să-şi asigure serviciul datoriilor, ce urmează a fi asumate conform planului .


În afară de impozitul pe marile afaceri (o variantă de lucru ar fi de 0,1% care să fie impusă companiilor cu cifră de afaceri globală mai mare de 750 de milioane euro), mai sunt plănuite şi o taxă digitală, o taxă pe emisii de carbon (extinsă la domeniile aviație și transport maritim), o taxă pe plastic nereciclat (deja acceptată unanim în UE 27), și dublarea plafonului taxelor vamale încasate de UE.

(Citiți și: „Planul oficial propus de Comisie pentru relansarea economică: Vestea bună – România are alocate 33 miliarde euro, granturi și credite. Vestea proastă – banii se iau numai pe proiecte”)

„Ceea ce ţintim este ca, cel mai târziu la finele lui 2027, să avem un flux stabil de noi resurse proprii la bugetul nostru” a spus Johannes Hahn.

Comisarul european pentru buget a explicat că alternativa la taxe ar fi contribuţii mai mari la bugetul comunitar din partea statelor membre, ceea ce ar fi inacceptabil din punct de vedere politic.

„Un buget mai mic nu va fi acceptat de marea majoritate a statelor membre. Iar când vine vorba de noi contribuţii, nu văd să existe interes în nicio ţară” a spus comisarul european.


Taxa care va fi percepută de la marile companii, un proiect care deocamdată este într-un stadiu incipient în interiorul Comisiei, ar urma să ia forma unei sume forfetare ce va fi plătită anual pentru utilizarea pieţei unice. Amploarea acestei „taxe de acces” va depinde de mărimea companiei, a precizat Johannes Hahn, adăugând că marile companii ar putea fi împărţite în două sau trei categorii.

Această taxă face parte dintr-un pachet de opţiuni de majorare a veniturilor, care include o taxă pe carbon, venituri din extinderea schemei de tranzacţionare a emisiilor de poluare şi o taxă pe companiile digitale. Johannes Hahn a subliniat faptul că noile propuneri „nu vizează contribuabilii individuali, dar pe de altă parte se potrivesc perfect cu priorităţile noastre politice”, precum combaterea schimbărilor climatice.

Orice taxă comună la nivelul UE are nevoie de aprobarea guvernelor tuturor celor 27 de state membre şi a Parlamentului European.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că ar vrea ca statele membre UE să sprijine un pachet de iniţiative de revenire economică în valoare de 2.400 miliarde de euro. Propunerea executivului comunitar vizând un instrument de revenire în valoare de 750 miliarde euro, combinat cu „buget UE pe termen lung revizuit în valoare de 1.100 miliarde euro”, este o „necesitate urgentă şi excepţională pentru o criză urgentă şi excepţională”, a apreciat Ursula von der Leyen.

Preşedintele Comisiei Europene a precizat că noile iniţiative se vor alătura unui pachet convenit deja în valoare de 540 miliarde de euro. „În total, aceasta va duce efortul nostru de revenire la 2.400 miliarde de euro”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Iata ca „taxa DRAGNEA” a fost pina la urma considerata ca necesara pentru bugetul UE!Inseamna ca omul acesta stia mai demult ce stie cu intirziere comisarul european pe buget…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Iata ca „taxa DRAGNEA” a fost pina la urma considerata ca necesara pentru bugetul UE!Inseamna ca omul acesta stia mai demult ce stie cu intirziere comisarul european pe buget…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: