Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României pentru eșecul de a transpune în legislația națională Directiva 55/2014 privind facturarea electronică.
Directiva 55/2014 spune că eficiența în operațiunile de facturare se realizează atunci când este utilizat un standard comun acceptat la nivel european prin care factură să circule doar în format electronic și să poată fi procesată automat de către sisteme informatice.
Standardul tehnic european pentru facturare electronică este disponibil din noiembrie 2017. Termenul-limită de implementare a directivei a fost 18 aprilie 2019. Dacă se implementa la timp, toate instituțiile publice din România ar fi primit/trimis astăzi facturi electronice mult mai simplu, în format standard european.
Directiva 55/2014 vizează în mod expres reducerea riscurilor și erorilor din achizițiile publice, permițând verificarea mult mai ușoară a facturilor în comparație cu ce s-a contractat, comandat sau livrat, o procedură în prezent costisitoare și birocratică pentru a reduce riscul erorilor sau fraudelor.
Introducerea standardului permite verificarea automată a facturilor și, extrem de important, crearea sistemelor de raportare în timp real a TVA. Astfel de sisteme deja sunt funcționale în Europa, inclusiv în state vecine, precum Ungaria.
O soluție, de la Cluj IT cluster
Experții de la Cluj IT Cluster au lansat, la începutul lunii mai, un apel pentru transpunerea urgență a Directivei 55/2014 și în România, iar standardul EN 16931 să fie adoptat și să fie încorporat în sistemele informatice ale instituțiilor și mediului privat.
Deși din 18 aprilie statul român se află în întârziere față de obligația legală europeană, este posibil, prin conlucrarea industriei software din România, incluzând asociațiile de profil și furnizorii de soluții informatice prin care se emit sau procesează facturi, să se ofere o soluție funcțională.
Pentru a rezolva cu prioritate această problema, pentru a permite tuturor instituțiilor publice să reintre în legalitatea europeană, Cluj IT Cluster a pus la dispoziția tuturor instituțiilor din România, în mod gratuit, un sistem informatic prin care acestea să poată primi facturi în formatele specificate de standard (UBL 2.1 și UN/CEFACT CII) . Activarea se poate face la cerere.
De asemenea, Cluj IT Cluster a pus la dispoziția tuturor furnizorilor de soluții o interfață de tip API prin care facturile pot fi trimise atât instituțiilor cât și companiilor. Prin interfață se vor putea de asemenea prelua facturile primite, pentru a fi apoi procesate în orice aplicație.
Cluj IT Cluster este o asociație care cuprinde peste 75 de membri, companii IT, 8 universități, instituții din sectorul administrației publice.