sâmbătă

20 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

23 iunie, 2020

România rămâne cel mai slab inovator din UE, cu un scor în clasamentul indicatorilor de anul trecut situat la doar 31,6% din performanța media a Uniunii, arată Tabloul inovării 2020. Țara noastră este singurul stat membru ce înregistrează, astfel, un decalaj de peste 60% față de media UE.

În clasamentul precedent, România avea un indice al inovării de 31,4%, ceea ce arată că va mai dura ani buni până când țara noastră va recupera din decalaj și va atinge nivelul inovatorilor importanți din fostul bloc comunist.

Datele Statistice privind Inovarea Europeană arată că România este încă departe și de performanțele înregistrate de ea însăși în 2012 – dacă raportăm rezultatele din 2019 la media UE din 2012, indicele ar fi fost de 34,4, față de 40,2, cât avea atunci față de media UE.


România este însoțită în grupa inovatorilor modești (cu indice mai mic de 50) doar de Bulgaria, dar la distanță mare de aceasta, care înregistra 45,4% din performanța medie a UE:

În timp ce media UE a crescut cu aproape nouă puncte procentuale față de 2012, performanța României a coborât cu 5,7 puncte procentuale, fiind depășită la acest capitol doar de Slovenia (minus 9,9 puncte procentuale).

De altfel, între 2012 și 2019, 24 de state membre și-au îmbunătățit performanțele și în doar trei cazuri au crescut decalajele. Al treilea stat este Germania, inovator puternic, ale cărei performanțe față de media UE au scăzut cu 0,4 puncte procentuale.

Principalele probleme ale Inovării, în România: resursa umană și investițiile în cercetare ale firmelor private


Marile handicapuri ale României sunt resursa umană, investițiile firmelor în cercetare și dezvoltare, indicatori la care România este mult în urma statelor de pe penultimul loc:

La învățarea de-alungul întregii vieți, România marchează 0% din media UE, iar la exporturile de servicii bazate pe cunoaștere – doar 56% din media Uniunii.

Ceilalți trei indicatori cu performanță 0:

  • IMM-uri cu inovaţii în materie de produse şi procese
  • IMM-uri cu inovaţii în marketing sau inovaţii organizaţionale
  • IMM-uri care inovează in-house

Datele naționale arată o deteriorare a subindicatorilor și mai îngrijorătoare:

  • numărul de cercetători s-a redus  cu 4,6% în raport cu 2017
  • investițiile firmelor private în activități de Cercetare, Dezvoltare și Inovare (CDI) a scăzut cu 51% în raport cu 2011
  • numărul de IMM-uri implicate în procesul de inovare cu 42.5%, față de 2011
  • alocările financiare guvernamentale pentru activități CDI au crescut la 0.26% din PIB în 2015, după care au coborât la 0,18% în 2018 și 2019.

Europa – înaintea SUA, dar după Japonia, Coreea de Sud și Australia

La nivel global, pentru al doilea an consecutiv, capacitatea de inovare a Europei o depăşeşte pe cea a SUA, dar pierde teren în faţa Coreei de Sud, Australiei şi Japoniei. China vine rapid din urmă și va depăși curând SUA.

Suedia continuă să fie liderul în materie de inovare la nivelul UE în 2020, fiind urmată de Finlanda, Danemarca şi Olanda.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: