18 noiembrie, 2013

Volkswagen se află în fruntea tabloului de bord pentru 2013 al investițiilor în cercetarea și dezvoltarea industrială din Uniunea Europeană (EU Industrial R&D Investment Scoreboard), cu investiții de 9,5 miliarde euro în 2012.

EU Industrial R&D Investment Scoreboard cuprinde 2.000 de societăţi din întreaga lume.

Este pentru prima oară după 2004 când în fruntea clasamentului mondial al acestor investiţii private se află o companie din Uniunea Europeană, potrivit unei situaţii prezentate luni de Comisia Europeană.


Locul al doilea în clasament este ocupat de Samsung Electronics din Coreea de Sud, cu o investiţie de 8,3 miliarde de euro.

Printre primele 10 întreprinderi din clasament se află cinci companii cu sediul în SUA – Microsoft, Intel, Merck, Johnson & Johnson şi Pfizer, două cu sediul în Elveţia – Roche şi Novartis, şi o firmă din Japonia – Toyota.

Din cele 2 000 de întreprinderi care figurează în tabloul de bord, 527 sunt companii din UE. Ele au investit anul trecut în cercetare şi dezvoltare cu 6,3% mai mult decât în 2011.

Firmele americane din tabloul de bord au investit în cercetare şi dezvoltare cu 8,2% mai mult decât în anul anterior.


Media creşterii investiţiilor celor 2.000 de societăţi de la nivel mondial a fost puţin sub media europeană – de 6,2%.

 

Primele trei locuri în clasamentul european este ocupat de producători de automobile şi componente auto, şi sunt companii germane – Volkswagen este urmată de Daimler şi Robert Bosh.

Abia pe locul patru europen apare Sanofi-Aventis, companie pharma. iar locul cinci este ocupat de Siemens, producător de echipamente electrice şi electronice.

UE comparativ cu SUA

Companiile cu sediul în UE care activează în sectorul automobilelor ş al componentelor auto au înregistrat o creştere puternică a investiţiilor în cercetare şi dezvoltare (+ 14,4 %), în timp ce firmele americane au diminuat, în 2012, cu 2,6 %, sumele investite în cercetare şi dezvoltare.

Companiile din UE au avut performanţe mai bune decât cele americane în sectorul ingineriei industriale (+ 12,3 % faţă de + 9,4 %), precum şi în industria aerospaţială şi de apărare (+ 9,5 %, faţă de -1,3 %).

„O analiză a tendinţelor observate în ultimii 10 ani arată o creştere continuă a specializării SUA în sectoare în care cercetarea şi dezvoltarea se realizează în mod intensiv, cum ar fi sectorul TIC şi cel al sănătăţii (investiţiile întreprinderilor americane reprezintă 70 % din totalul investiţiilor în cercetare şi dezvoltare realizate de întreprinderile din tabloul de bord în 2012, comparativ cu 64 % în 2004).

În pofida faptului că SUA au o poziţie clară de lider în aceste sectoare în care cercetarea şi dezvoltarea se realizează în mod intensiv, o examinare mai atentă a poziţiilor mai puţin importante din clasament ocupate de întreprinderi din UE arată un număr semnificativ de societăţi care au obţinut rezultate bune în sectoare cum ar fi cel al software-ului şi cel al biotehnologiei; aceste societăţi ar putea deveni lideri în viitor”, se spune în prezentarea CE.

Tabloul de bord al investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea industrială din Uniunea Europeană (EU Industrial R&D Investment Scoreboard) este publicat anual de Comisia Europeană (DG Cercetare şi Inovare şi Centrul Comun de Cercetare).

Tabloul de bord pentru 2013 se bazează pe un eşantion de 2 000 de societăţi, lideri în ceea ce priveşte investiţiile în cercetare şi dezvoltare, care realizează împreună investiţii ce reprezintă mai mult de 90 % din cheltuielile totale pentru cercetare şi dezvoltare ale întreprinderilor din întreaga lume.

Acesta măsoară valoarea totală a investiţiilor globale ale acestora pentru cercetare şi dezvoltare finanţate cu fonduri proprii, indiferent de locul în care se desfăşoară cercetarea şi dezvoltarea relevante. Eşantionul cuprinde societăţi care au investit peste 22,6 de milioane EUR în cercetare şi dezvoltare în 2012 şi care au sediul în UE (527), SUA (658), Japonia (353) şi în alte ţări (462 de firme), inclusiv în China, Coreea de Sud, Elveţia, India, Canada, Australia, Israel, Norvegia şi Brazilia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Ar fi interesant de aratat realiteatea cruduta din Ro cum stam deplorabil cu fondurille alocate cercetarii dupa 1989 fata de statele din UE sau de cele mai progresiste din lume ………

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Ar fi interesant de aratat realiteatea cruduta din Ro cum stam deplorabil cu fondurille alocate cercetarii dupa 1989 fata de statele din UE sau de cele mai progresiste din lume ………

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: