fbpx

Just Business

Companiile antreprenoriale la Bursă: Valoarea totală s-a dublat față evaluările inițiale

Valoarea companiilor antreprenoriale listate la Bursa de Valori București (BVB) a crescut de 2,7 ori, în prezent, față de totalul capitalizărilor inițiale pe care le-au… Mai mult

01.06.2021

Digital

Digitalizarea României: componenta digitală din PNRR atinge la limită ținta de 20% alocări

Planul Național de Redresare și Reziliență depus de România, oficial, luni la Bruxelles respectă la limită cerința Comisiei Europene de alocare a 20% dintre fonduri… Mai mult

31.05.2021

Chestiunea

Cum arată PNRR-urile celor mai mari 4 economii ale UE

Proiectele pe care România le-a trecut în PNRR-ul său au de-a face mai degrabă cu investiții specifice secolului trecut – și nici nu poate fi… Mai mult

30.05.2021

La obiect

Deficitul bugetar după prima treime a lui 2021, redus cu 23% – creștere spectaculoasă a încasarilor din TVA

Bugetul general consolidat a consemnat după primele patru luni ale  anului în curs un deficit de 20,7 miliarde lei, echivalent cu circa 1,8% din noul… Mai mult

30.05.2021

Tabletele pentru școala online – cerințele pentru companiile private: prea ieftin ca să fie adevărat?

de Mariana Bechir , 18.8.2020

Licitația pentru cele 250.000 de tablete electronice cu internet destinate elevilor din familii sărace este în plină desfășurare. Miza este uriașă nu doar pentru elevii care au nevoie de aceste device-uri ca să participe la cursurile online pe perioada epidemiei de Covid-19, ci și pentru companiile concurente:
anul trecut, în România s-au vândut 230.000 de tablete – adică mai puțin decât va cumpăra acum guvernul pentru școală.

Deși proporțiile contractului sunt atractive prin cantitatea de achiziționat, voci din piață sunt sceptice și susțin că specificațiile tehnice, dotările și ceilalți termeni impuși de autorități (internet doi ani) sunt imposibil de oferit pentru doar 600 de lei, prețul pe care statul român se arată dispus să-l ofere pentru o tabletă echipată corespunzător.

Pe de altă parte, specialiști din domeniu sunt de părere că în loc de tablete Ministerul Educației ar fi trebuit să achiziționeze Chromebook-uri (varianta dintre un PC și un laptop) special create pentru educație.

Tabletele ar trebui să ajungă la inspectoratele școlare județene 10 septembrie, termen greu de respectat, și apoi distribuite școlilor beneficiare.

Pentru acest lot au fost deja asigurați banii, din Fondul de rezervă la dispoziția premierului, dar alte 200.000 de tablete vor fi achiziționate ulterior, cu fonduri europene, conform vicepremierului Raluca Turcan.

De asemenea, Ministerul Educației susține că pregăteşte şi achiziţia a 74.000 de laptopuri, pentru elevi din 1.100 de licee.

Unele autorități locale le-au asigurat tablete copiilor săraci încă din primăvară. Cluj Napoca le-a oferit în primăvară copiilor cei mai săraci peste 2.000 de tablete și a alocat la rectificarea bugetului alte 12,7 milioane de lei pentru cumpărarea de tablete, camere video, căști și laptopuri.

Datele privind numărul de firme participante la licitație, “confidențial”

Confrom datelor din SEAP, 28 iulie era data limită de depunere a ofertelor pentru furnizarea celor 250.000 de “dispozitive electronice cu conexiune la internet necesare facilitării activităților didactice la distanță”. Prețul contractului este estimat la 150 de milioane de lei (30 de milioane de euro).

Ministerul Educației și Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC, instituția care se ocupă de achiziție) au refuzat să comunice numărul firmelor intrate în competiție.

Se cunoaște doar că 11 jucători importanți de pe piața românească – Vodafone România, Orange România, RCS&RDS, Telekom România, Dante Internațional, administratorul eMAG, cel mai mare retailer online, Altex, cel mai mare retailer offline, Lenovo România, Huawei, Samsung, Advanced Technologies (Vonino) și Maguay Computers – s-au prezentat la consultarea de piață organizată de ONAC înainte de întocmirea caietului de sarcini.

Prețul de 600 de lei pe tabletă a fost stabilit de ONAC în urma consultării de piață.

Cerințele din caietul de sarcini:

 • conectivitate 4G
 • sistem de operare Android 10, certificat GMS (Google Mobile Services) cu acces la magazinul de aplicatii Google Play Store și cu suita de aplicații Office instalată (Word, Excel, PowerPoint – citire si scriere, PDF – citire)
 • sistem de management la distanță centralizat care să permită instalarea/dezinstalarea aplicațiilor, restricționarea accesului la anumite aplicații, configurarea aplicațiilor instalate, localizarea dispozitivelor, blocarea acestora în cazul unor evenimente neprevăzute, totul prin intermediul unei interfețe unice de adimistrare
 • SIM inserat, serviciile active și PIN dezactivat
 • minim CPU Octa-core 1.8 GHz, 64bit
 • minim 32GB interna, 3GB RAM
 • baterie Li-Po de minim 5000 mAh, 250 ore standby, 5 ore în utilizare, conectată la internet
 • posibilitatea atașarii unei tastaturi
 • aplicațiile de tip mobile device management (MDM) vor fi preinstalate și perconfigurate. La inițializarea tabletei, aceasta va fi disponibilă automat pentru administrare în platforma MDM
 • carcasa – grad de rezistenta crescut. Spate aluminiu, rama de aluminiu sau carcasa speciala care sa protejeze tableta in cazul unei caderi accidentale de la minim 70cm (cu demo în procesul de achiziție).
 • garanția produsului să fie de minim 2 ani, iar garanția producătorului de a asigura componente și service autorizat la nivel național pentru modelul de tabletă și accesorii livrate să fie de minim 3 ani
 • nu se poate oferta o soluţie alternativă, inferioară parțial sau total soluției minimale. Ofertele alternative care nu respectă cerințele minimale nu sunt permise.

Chromebook-urile, device-urile special concepute pentru educație – mai fiabile, dar de două ori mai scumpe

Oameni din domeniu spun că device-urile, așa cum arată în caietul de sarcini, sunt performante și nu vor crea probleme.

Reprezentanți ai unor asociații care au ajutat diferite școli din țară pentru desfășurarea cursurilor online pe perioada epidemiei au declarat pentru cursdeguvernare.ro că le-au oferit copiilor și profesorilor tablete special configurate și totul s-a desfășurat foarte bine.

Ștefan Apăteanu (foto), fondator Edu Apps, susține însă că cele mai potrivite dispozitive pentru educație sunt Chromebook-urile.

Motivele: 

 • Android înseamnă limitare la aplicațiile din Google Play sau care rulează pe browserul mobil (nu se pot pune note de subsol sau lucrul colaborativ cu alți colegi, de exemplu). Sistemul Chrome OS, folosit pe Chromebook, este mai rapid, mai sigur și mai fiabil.
 • tabletele sunt foarte firave, nu se încadrează în standardele de securitate ale device-urilor special destinate educației – Chromebook-urile sunt mult mai robuste, rezistă foarte bine la șocuri mecanice, nu se întâmplă nimic dacă verși apă pe ele sau dacă cineva calcă pe ele (au ecran ranforsat) etc. Rezistența nu se reduce la carcasă, ci este vorba despre o structură de tip fagure în interiorul dispozitivului.

În opinia lui Ștefan Apăteanu, tabletele nu vor rezista mai mult de șase luni în sistem. De asemenea, spune acesta, există și alte probleme, precum lipsa din caietul de sarcini a referirilor clare la conturile de utilizator.

Aceste device-uri special concepute pentru educație ar putea fi însă achiziționate, cu discountul aferent unei comenzi de asemenea proporții, la un preț cel puțin dublu față de suma prevăzută în contractul actual pentru tablete, adică la 1.200 de lei.

Ceea ce ar ridica valoarea maximă actuală a contractului la 60 de milioane de euro. Suma nu este una considerabilă, dacă se compară cu cele peste 300 de milioane de euro plătite de stat pentru voucherele de vacanţă emise anul trecut (date furnizate de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România).

Dacă autoritățile ar decide că Educația merită acest efort financiar mai mult decât firmele din HORECA, România nu ar putea însă primi Chromebook-uri decât pentru viitorul an școlar.

Piața pentru dispozitivele special concepute pentru școala online este una foarte aglomerată în general și cu atât mai mult acum, în epidemie.

Economii puternice, precum Franța și Germania, au demarat de urgență achiziții de acest tip și producția companiilor specializate este deja rezervată pentru un an de zile, a explicat Ștefan Apăteanu pentru cursdeguvernare.ro.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.8.2020

Lăsați un comentariu


Europa

G7 summit: SUA propun un megaplan de investiții care să concureze cu iniţiativa chineză Belt and Road

Alexandra Pele

Grupul celor şapte puteri economice (G7) ar putea elabora, la iniţiativa Statelor Unite, un plan masiv de investiţii în infrastructură în statele în curs de… Mai mult

Europa

EURO 2020 / Resuscitat pe teren, jucătorul danez Christian Eriksen a fost stabilizat în spital

Vladimir Ionescu

Federația daneză de Fotbal a anunțat sâmbătă că fotbalistul Christian Eriksen ”este treaz iar starea sa de sănătate este stabilă”. ”Rămâne internat la Rigshospitalet pentru… Mai mult

Europa

EURO 2020 / Mijlocașul danez Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren. Partida Danemarca – Finlanda a fost suspendată

Vladimir Ionescu

UPDATE. Federația daneză de Fotbal a anunțat, potrivit BBC, că fotbalistul Christian Eriksen ”este treaz” și așteaptă rezultatele unor teste medicale. Informația inițială: Partida Danemarca… Mai mult

Stiri

Sorin Cîmpeanu, despre întârzierile la plata orelor remediale: Toate sumele vor fi plătite

Vladimir Ionescu

Întârzierile la plata orelor remediale sunt “nepermis de mari”, a declarat sâmbătă ministrul educaţiei Sorin Cîmpeanu, dând asigurări că acestea vor fi plătite integral. “În… Mai mult

Europa

Miniștrii Energiei din țările UE au decis să înceteze finanțarea conductelor de transport de gaze și petrol

Vladimir Ionescu

Miniștrii energiei din UE au ajuns la un acord vineri cu privire la “abordarea generală” a finanțării proiectelor europene de energie, punând capăt finanțării pentru… Mai mult

Stiri

2.103 elevi din România au participat la faza de pretestare PISA, realizată în premieră pe calculator

Un număr de 2.103 elevi din Bucureşti şi 20 de judeţe au participat la faza de pretestare PISA 2022, pentru prima oară administrată computerizat, a… Mai mult

Stiri

Legea 5G promulgată – reacție a ambasadei Chinei

Iulian Soare

Ambasada Chinei în România a făcut vineri un apel la autoritățile române pentru nediscriminarea companiilor chineze și a cerut acțiuni concrete pentru a menține interesele… Mai mult